Upisom u Registar kulturnih dobara RHListu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7778 u studenome 2023., poljičko povijesno pismo poljičica dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Savez za Poljica kao njegov nositelj (uz Osnovnu školu „Srinjine“), u suradnji s drugim srodnim udrugama, školama i javnim ustanovama s područja povijesnih Poljica i uokolo njih, priredio je tim povodom svečanost pod nazivom „Poljičica – nacionalno kulturno dobro“ u Ilirskome (glagoljaškome) sjemeništu na Priku u Omišu dana 1. veljače 2024.

Uz brojne Poljičanke i Poljičane, žitelje i prijatelje Poljica, svečanosti su nazočili i predstavnici regionalne i lokalne samouprave i njihovih turističkih zajednica, zatim predstavnici pojedinih javnih ustanova te predstavnici suorganizatora i medija, dok je u programu sudjelovalo više kulturno-umjetničkih udruga s područja Poljica, uzvanika i gostiju među kojima i dr. sc. Mateo Žagar, hrvatski akademik i profesor na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Filozofskoga fakulteta u Zagrebu koji je održao prigodno predavanje o važnosti poljičice ili poljičke azbukvice.

Istim povodom Savez za Poljica priredio je i prigodnu brošuru naslova „Poljičica – nacionalno kulturno dobro“. Nije izostao ni zajednički domjenak u duhu tradicionalnog poljičkog gostoprimstva. 

Dojmove o onome što se u poljičkome hramu kulture na Priku moglo vidjeti i čuti možda je najbolje sažeo akademik Žagar u svojoj fb-objavi u kojoj piše, citiramo, kako je “nevjerojatno s kolikom se predanosti poljički puk identificira sa svojom tradicijom, bez patetike, s radnim ponosom” te da je “nezamjenjiv osjećaj kad vidiš da ti struka pulsira i kad nije mrtvo slovo na papiru što najbolje ilustrira priloženi video nakon kojega će”, tvrdi akademik, “svakome sve biti jasno”: Marija Prelas: ojkavica (treskavica) na temu poljičice

 

Želite li saznati više o poljičici kao kulturnome dobru i svečanosti održanoj tim povodom, upućujemo Vas na poveznice u nastavku:

Rješenje o upisu poljičice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Poljičica dobila status zaštićenog kulturnog dobra (Slobodna Dalmacija od 6. siječnja 2024.)

Poljičica – nacionalno kulturno dobro (prigodna brošura o poljičici)

Poljičica dobila status nematerijalnog kulturnog dobra (SD_6.1.2024.)

Poljičica bi trebala biti izborni školski predmet_1. dio (SD_1.2.2024.)

Poljičica bi trebala biti izborni školski predmet_2. dio (Slobodna Dalmacija_1.2.2024.)

Poljica zaslužuju priznanje kao povijesna regija (Slobodna Dalmacija_2.2.2024.) 

Poljičica ujedinila Poljičane (portal Dalmacija danas 2. veljače 2024.)

Poljička fešta (fb-objava Staroslavenskoga instituta od 2. veljače 2024.)

 

 

Facebook Komentari