Službena stranica SZP
21312 Podstrana | Strožanačka cesta 20
091 544 33 03
23 lip., 2017 3.820 Pregleda Sticky

Poljički (virtualni) arhiv

Prostor nekadašnje Poljičke knežije izniman je po broju starih dokumenata i knjiga čuvanih u tom kraju. Nema ni jedne druge ruralne sredine u Hrvatskoj koja je posjedovala toliku količinu arhivskog i knjižnog gradiva. Do sredine 19. stoljeća ta baština je ljubomorno čuvana u poljičkim obiteljima i crkvenim ustanovama (župe, bratovštine). Stjecajem nepovoljnih povijesnih i društvenih okolnosti, arhivska baština Poljica od sredine 19. stoljeća, a pogotovo u 20. i 21. stoljeću izložena je strahovitom propadanju. Zbog nepostojanja bilo kakvog subjekta ili institucije koja bi vodila sustavnu brigu o arhivskoj baštini Poljica (i o svekolikoj drugoj baštini), kao i zbog promijenjenih životnih i društvenih okolnosti, spomenuta baština je već duže od stoljeća izložena dramatičnom uništavanju i propadanju.

Zbog svega navedenog Savez za Poljica smatra potrebnim skrenuti pozornost na važnost evidentiranja, zaštite i odgovarajuće prezentacije arhivske baštine Poljica jer ona je vjerojatno i najvrjedniji segment sveukupne kulturne baštine poljičkog kraja. No o svemu tome bit će uskoro više riječi i što je važnije – konkretnih prijedloga i inicijativa.

16 lip., 2017 7.642 Pregleda

Soparnik kao obredno i svečano jelo u Poljicima

© Ante Mekinić

Soparnik je karakteristično poljičko jelo, a sastoji se od dva komada tijesta koja se razvaljaju na dvije okrugle daske – “sinije”. Na prvi komad tijesta stavi se nadjev od blitve, malo luka, soli i začini masli­novim uljem, a zatim preklopi s drugim komadom tijesta i zavrnu rubovi. Peče se na ognjištu i nakon toga se premaže tučenim češnjakom i maslinovim uljem. Jede se na Badnjak, u korizmi, na Veliki petak, zatim u vrijeme poljodjelskih radova i na proslavama. To je jelo vjerojatno nastalo pod orijentalnim utjecajem.Opširnije

16 lip., 2017 2.459 Pregleda Sticky

Baze podataka (datoteke)

U cilju povezivanja iseljenih i domicilnih Poljičanki i Poljičana na projektima koji su od interesa za sveukupan razvitak Poljica, Savez za Poljica pokrenuo je izradu baze podataka (datoteke) o Poljičanima kojima je prebivalište izvan Poljica, od onih u Hrvatskoj do onih diljem svijeta.

Za početak, želja nam je da i jedne i druge neposredno i u što većoj mjeri informiramo o našim aktivnostima, pa smo s tim ciljem i pokrenuli ovu internetsku stranicu koja nudi mogućnost dvosmjernog komuniciranja na način da se putem priloženih e-obrazaca besplatno pretplatite na naše obavijesti (newsletter), ali i na način da nam  istovremeno šaljete vaše poruke, prijedloge i mišljenja.Opširnije

15 lip., 2017 3.449 Pregleda

Prof. dr. Michael Ursinus, islamist i orijentalist svjetskog glasa istražuje poljičke dokumente iz osmanskog razdoblja

Sredinom svibnja 2017. u Splitu je boravio jedan od najpoznatijih povjesničara osmanologa prof. dr. Michael Ursinus (67), profesor emeritus i dugogodišnji predavač i profesor islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu, te presjednik Međunarodnog udruženja osmanista (CIÉPO).
Opširnije