U povodu započetih radova na realizaciji buduće Zaobilaznice Omiša, a zbog niza uočenih manjkavosti u planiranju pa i samoj izvedbi spomenute prometnice te napose zbog najava o zatvaranju državne ceste D70 Omiš-Blato n/C u kanjonu Cetine na relaciji Trikotaža Galeb u Lisičini do Furnaže zbog sanacije litice uvjetovane radovima na izgradnji mosta „Cetina“ i pristupnoga tunela, dipl. ing. građ. Ivan Vulić poduprt Savezom za Poljica čiji je član, po ne znamo koji put obratio se pisanim dopisom svim mogućim nadležnim subjektima od predsjednika Vlade RH i ministra prometa do Splitsko-dalmatinske županije te izravno zainteresiranih gradova (Omiš i Split) i općina (Dugi Rat i Podstrana) sa zamolbom za održavanje stručnog okruglog stola u Omišu na temu izgradnje cestovne infrastrukture na području Poljica kako bi se, dok se još uvijek može, iznašla optimalna rješenja (faksimil spomenute zamolbe dostupan je ovdje).

Za mnoge žitelje Poljica i Omiša te brojne gospodarske subjekte (HE Zakučac, Omial Novi, reciklažno dvorište, tvrtke Formu, Grom i druge) posebnu neugodnost i svojevrsnu paralizu života izazvat će nepotrebno zatvaranje spomenutog kanjonskog dijela državne ceste D70 prema Omišu odnosno Srednjim Poljicima i autocesti A1 zbog čega će nebrojena vozila (prosječni ljetni dnevni promet iznosi 8.300, a godišnji dnevni promet 5.600 vozila) i pješaci biti primorani koristiti obilazne prometne pravce i to preko Strožanca s jedne i Pavića mosta odnosno Vruje s druge strane. Ponavljamo, radi se o nepotrebnome zatvaranju ove životno važne prometnice (pa makar ono bilo i privremeno) jer postoji prometno i financijski neusporedivo povoljnije rješenje od planirane sanacije litice i pontonskoga mosta kao privremene alternative.

Zbog svega navedenoga još jednom apeliramo na sve nadležne institucije, ustanove i pojedince, a napose na poljičku javnost i sve mjesne odbore s područja povijesnih Poljica da se pridruže opetovanim zamolbama inž. Vulića i Saveza za Poljica za održavanje stručnog okruglog stola u Omišu na temu izgradnje cestovne infrastrukture na području Poljica kako bi se čuo i naš poljički glas te na vrijeme iznašla rješenja neusporedivo funkcionalnija i povoljnija od ponuđenih o čemu smo u više navrata pisali samo, barem zasad, uzaludno.

 Zamolba za održavanje stručnog okruglog stola u Omišu

Facebook Komentari