U svrhu zagrijavanja za javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš državne ceste D8 od čvora TTTS u Stobreču do mosta Cetina u Omišu koja samo što nije započela (podsjećamo, traje od 20. 8. do 19. 9. 2018.), donosimo satiričan prikaz dugo iščekivane imaginarne javne tribine na temu Nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš na kojoj su malobrojni, ali bučni protivnici izgradnje ove životno važne prometnice koja bi Omišane i Poljičane trebala izvući iz dugogodišnje prometne izolacije nadglasali većinske, ali začuđujuće pasivne pobornike iste, pa na koncu i ne čudi zaključak većine nazočnih: 

ODNIJA VRAG I PRIŠU!

– Neka namin prometni čepova… – odjekivalo je nevelikom salom za pireve u krčmi „Od(v)ojak“ na trasi budućeg skretanja za trajektnu luku u Krilu Jesenice – odnija vrag i prišu! Paradoksalno je da su istovremeno mnogi hvalili spomenutu, kako su je nazvali, ‘mlatimudalnu platformu’ jer da takva kakva je ako se i ostvari neće ubrzati promet na ovoj najopterećenijoj cestovnoj dionici u državi.

– Samo zahvaljujuć’ ovin prometnin čepovin, – objašnjava gorljivo direktor Vice, čelnik lokalne turističke zajednice – produžen je boravak turista na našen području. Da se kojin slučajen izgradi brza cesta, većina turista bi produžila dalje kad vidi komunalni nered u našin naseljima i škovace po našin plažama. Vako moraju zanoćit tu di jesu, pa naša turistička zajednica bilježi povećan broj turistički noćenja!

– I namin taksistin ovi zastoji dobro dođu! – zadovoljan je postojećim stanjem Stipan, vlasnik prijevozničkog obrta „S noge na nogu“. – Kad zapadnen u kolonu, ja prišaltan taksimetar da umisto priđeni kilometara broji ure i meni ka bog!

– Ma blagoslovjene su ove kolone. – zahvalno će baba Luce, iskusna prodavačica voća i povrća s uličnoga banka. – Kad zvizdan zapeče, bogami i furešti i domaći kupuju sve šta ponudiš nepitajuć za cinu!

– Tako je, Luce! Odnija vrag i prišu! – samouvjeren je postariji gospodin Jerko, jedan od prvih ovdašnjih iznajmljivača soba. – Meni gosti dođu na jednu noć, ali kad s ponistre ugledaju ove kolone brzo se pridomisle pa produže boravak. Tako ne moran minjat lancune i po nediju dana!

– Ma što to govorite, ljudi… – zaustila je tiho mjesna učiteljica grubo utišana povicima nazočnih.

– Svako zlo za niko dobro! – mudro će poljički knez – Šta se duže voziš i knežija se čini veća! – I naše općine! I naše općine! – uglas će do tada neupadljivi čelnici općina s područja Poljica.   

– Zato se meni digod učini da san u Njujorku kad i po uru-dvi čekan da priđen s jedne na drugu stranu Fošala! – oštroumno će omiški gradonačelnik.

– Judi, vaša volja meni je zapovid! – pomirljivo će župan Splitsko-dalmatinski nakon čega je moderatoru rasprave gospodinu Spužu iz „Hrvatskih tunela bez nastavka“ d.o.o. preostalo samo da zadovoljno zaključi ovu, kako je naglasio, stručnu i nadasve konstruktivnu raspravu.

Što nakon svega reći? Ako za komentar pitate vašeg izvjestitelja, nije nama ni loše koliko mislimo jer koliko mislimo – i dobro nam je! (A.M.)

Facebook Komentari