U uvodnom, radnom dijelu sastanka, voditelji Inicijative Ante Mekinić i Zoran Mihanović izrazili su u ime nazočnih sućut kolegi Ivi Kovačeviću u povodu smrti brata mu Mate Kovačevića, uglednog Poljičanina koji je živeći i radeći u Chicagu promicao slavu Poljica i domovine Hrvatske. Istovremeno su upućene čestitke kolegama dr. Ivi Banoviću i Feđi Klariću na dobivenim nagradama Grada Splita za životno djelo te Ivi Bašiću iz Kostanja za osvojenu titulu najboljeg hrvatskog vojnika.

U nastavku je prezentirano izvješće o radu Inicijative za razdoblje lipanj 2016. – lipanj 2017. pri čemu je Ante Mekinić podsjetio na sudionike prvog sastanka Inicijative održanog 3. lipnja 2016. i motive njihova okupljanja. „Bilo je nužno”, podsjeća Mekinić, “učiniti nešto da se saniraju štetne posljedice upravno-teritorijalnog ‘cijepanja’ Poljica između trenutačno čak sedam jedinica lokalne samouprave, tri grada (Omiš, Split i Trilj) i četiri općine (Dugi Rat, Podstrana, Dugopolje i Šestanovac). Iz navedenog razloga Poljica kao subjekt već desetljećima ne postoje ni u jednom proračunu i strateškom razvojnom dokumentu što, nažalost, pridonosi nestajanju poljičkog identiteta. Iz tog razloga je i pokrenuta ova Inicijativa za osnivanje Saveza za Poljica kako bismo učinili sve da spomenute ‘maćehe’ učinimo ‘majkama’ i zajedničkim snagama poradimo na tome da nekadašnjoj Poljičkoj knežiji vratimo stari sjaj, a Poljičanima i svim ostalim žiteljima Poljica kao i Poljicima nadređenim jedinicama lokalne samouprave pružimo novu životnu i radnu perspektivu.“

Zoran Mihanović izvjestio je o realizaciji početnih projekata Upoznaj Poljica… / Upoznaj zavičaj… kojima je uspješno skrenuta pozornost javnosti na turistički potencijal Poljica te postavljeni temelji za osnivanje poljičke destinacijske menadžment agencije koja bi poticala organizirani razvoj više vrsta održivog turizma na prostoru Poljica čime bi se spriječilo rasipanje i bagateliziranje poljičkih turističkih resursa i potencijala. U ime SZP izrazio je zahvalnost svim relevantnim medijima na izvrsnom praćenju ovih aktivnosti od Hrvatske radiotelevizije i Slobodne Dalmacije do regionalnih televizija, internetskih portala i lokalnih medija.

U nastavku izvješća o radu u proteklu godinu dana spomenuti su i drugi projekti od strateške važnosti za Poljica kao što je izrada knjige grafičkih standarda vizualnog identiteta Poljica, pokretanje poljičke zadruge, a na posebno inovativan način koji uključuje društveno korisno učenje u suradnji s nadležnim ustanovama, pokrenuta je izrada marketinškog plana Saveza za Poljica, izrada programa skrbi o staračkim domaćinstvima u Poljicima te izrada programa inventarizacije, zaštite i prezentacije kulturne baštine Poljica čije bogatstvo nameće potrebu osnivanja Poljičkog arhiva kao ustanove od posebnog značenja za svekoliki razvoj Poljica u budućnosti.
Uz navedene i druge projekte s područja društvenog (socijalnog) poduzetništva, posebnu važnost za opstojnost poljičkog identiteta ima izrada Poljičkog rječnika u izdanju Croma Co. iz Stobreča (u suradnji sa Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu) čije dovršenje bi moglo potaknuti uvrštenje poljičkih govorā na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Izvješće o minulome radu zaključeno je predstavljanjem projekta Poljica on-line i aktivacijom vlastite web-stranice na adresi www.poljica.hr koja, uz informacije o radu udruge Savez za Poljica i njoj pridružene Zadruge za intelektualne usluge Magistra, nudi i brojne druge zanimljive priloge o Poljicima s više korisnih datoteka.

Uz zahvalu kolegicama i kolegama koji su iznijeli teret opisanih aktivnosti te poziv svima ostalima da se ravnopravno uključe u tekuće ili posve nove aktivnosti sukladno osobnim afinitetima ali uvijek na dobrobit Poljica, sastanak je nastavljen neformalnim druženjem članova Inicijative i njihovih simpatizera u plažnom restoranu hotela Split uz prigodni domjenak i neizbježnu klapsku pismu poljičke klape Pokornik iz Ostrvice.