Netom zakoračivši u 91. godinu života, 15. kolovoza 2021. u Bristolu gdje je živio i radio umro je ugledni hrvatsko-britanski filozof, naš dragi Poljičanin, suradnik i prijatelj, profesor emeritus dr. sc. Eduard (Edo) Pivčević rođen u Omišu 11. kolovoza 1931. Iako je bio znanstvenik svjetskoga ugleda i čovjek velike erudicije, bio je prije svega čovjek zaljubljen zavičajna Poljica, Grad Omiš i svoju domovinu Hrvatsku što dokazuju i njegova djela jer upravo njemu pripadaju zasluge za prijevod na engleski dvaju najvažnijih dokumenata iz poljičke povijesti – Poljičkog statuta i Kartulara benediktinske opatije sv. Petra u Selu iz 11. stoljeća poznatijeg pod nazivom Sumpetarski kartular. Uz to je i autor vrlo zapažene povijesne sinteze o Poljicima pod nazivom Poljička knežija – od srednjovjekovne ideje do pada 1807. predstavljene u Bostonu, SAD, godine 1987.

Prof. dr. sc. Edo Pivčević u Omišu je pohađao pučku školu. Klasičnu gimnaziju je započeo u Širokome Brijegu, a završio u Splitu. U Zagrebu je upisao studij filozofije na Filozofskom fakultetu gdje je 1954. i diplomirao. Doktorirao je prvi put u Münsteru (1958.) i drugi put Londonu (1962.), bio je profesor filozofije na sveučilištu u Bristolu u Engleskoj (1964 – 1997.), k tome i gostujući profesor u Hrvatskoj, Njemačkoj i Kini. Objavljivao je na engleskom, njemačkom i hrvatskom, a knjige su mu prevođene na njemački, kineski i korejski jezik. Utemeljitelj je međunarodnog filozofskog časopisa Cogito te istoimenog društva kojemu je cilj bio promicanje nastave filozofije u engleskom srednjoškolskom obrazovanju. Jedini je Hrvat koji je uvršten u The Dictionary of Twentieth-Century British Philosophers. Napisao je nekoliko drama te je pisao o putopiscima u Hrvatsku u srednjemu i novome vijeku. Objavio je i autobiografiju Slike iz pamćenja, a o njemu je objavljena knjiga intervjua pod naslovom Filozof i zavičaj, Razgovori s Edom Pivčevićem (2004.) te knjiga pod naslovom Domovima, zavičaj, svijet kao i Zbornik radova povodom 90 godina života Ede Pivčevića (2021).

Pored svoje profesionalne aktivnosti na sveučilištu, a u težnji da pomogne boljemu poznavanju hrvatske kulture u svijetu, pokrenuo je britansko-hrvatsko društvo te časopis BC Review (1974.) u kojemu su prvi put objavljeni prijevodi nekih najvažnijih djela iz hrvatske klasične književnosti, zatim prijevodi povijesnih dokumenata kao što su Poljički statut i Vinodolski statut, mnoge važne listine te zapisi stranih putnika iz kasnoga srednjega vijeka o Hrvatskoj. 

Zbog zasluga za promicanje zavičajnoga podneblja, Poljica i Omiša, gospodinu Edi Pivčeviću je godine 2018. na 16. Danima Mile Gojsalić u Kostanjama uručeno priznanje „Mile Gojsalić“ – za opstojnost identiteta i očuvanje baštine, a 2020. na prijedlog Saveza za Poljica poduprt Mjesnim odborom Kostanje i Nagrada Grada Omiša za životno djelo

Zbog svega navedenoga neka mu je laka hrvatska zemlja. Počivao u miru!

Facebook Komentari