I ovogodišnjega ‘koronovirusnog’ 1. listopada 2020. dostojanstveno je obilježena tužna obljetnica tragedije koja se u Gatima, Čišlima i okolnim zaseocima dogodila prije točno 78 godina kad su četnici uz pomoć talijanskih fašista na pravdi Boga zaklali ili ubili 79 žitelja Gata i 16 žitelja obližnjih zaseoka. Najmlađa ubijena osoba bila je beba od 9 mjeseci, a najstarija starica od 87 godina.
 
U komemoraciji je kao njezin pokrovitelj sudjelovao predsjednik RH Zoran Milanović, zatim počasna konzulica talijanskog konzulata u Splitu Maja Medić, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban (ujedno i kao izaslanik Sabora i Vlade RH), omiški gradonačelnik Ivo Tomasović i njegova zamjenica Rina Marušić, predsjednik omiškog GV Zvonko Močić te više desetaka Poljičana i njihovih gostiju. Prvi je svoj vijenac položio Andrija Pivčević, jedini preživjeli svjedok i žrtva nemilog događaja.
 
Misu zadušnicu predvodio je gatski župnik don Luka Stipinović prenijevši u svojoj propovijedi riječi blaženoga Miroslava Bulešića kako ‘osveta’ naša mora biti – oprost.
 
Tekst i fotografije: Ante Mekinić
Facebook Komentari