Iz mnoštva dezinformacija s raznih strana kojima je zajednički cilj osporiti argumente žitelja Poljica i gospodarstvenika iz poslovne zone Zakučac za prioritetnom izgradnjom tunela kroz Lisičinu umjesto zatvaranja kanjonskoga dijela državne ceste DC-70 izdvajamo zacijelo najlicemjerniju među njima koju je izgovorio predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekavši da će, citiramo, ovaj projekt (odnosi se na obilaznicu Omiša) u konačnici imati najveće pozitivne učinke na ljude koji ovdje žive.

Drugim riječima, prvi čovjek Hrvatskih cesta smatra pozitivnim po žitelje Zakučca i ostatka Poljica skorašnje preusmjeravanje prometa s Jadranske magistrale na cestovnu infrastrukturu Poljica iz doba Franje Josipa I. jer će se, eto, na taj način prometno rasteretiti središte Omiša i dionica Jadranske magistrale od Omiša do Stobreča koja je godinama najopterećenija prometnica u državi.

O štetnim posljedicama po zdravlje Poljičana i njihovu sigurnost u prometu, o zagađivanju njihova okoliša, o narušavanju postojeće kvalitete njihova življenja, o remećenju njihove svakodnevnice zbog višekratnog nepotrebnog zatvaranja ceste kroz Zakučac, o nadoknadi šteta njima i gospodarstvenicima čije će poslovanje biti ugroženo, gospodin Škorić nije rekao ništa.

Također ništa nije rekao ni o razlozima zbog kojih Hrvatske ceste uporno ne grade brzu cestu Stobreč-Omiš ili barem njenu najkritičniju dionicu čvor ‘TTTS’-čvor ‘Grljevac’ koja je godinama prioritet svih prometnih prioriteta u Hrvatskoj i za koju je odavno izdana čak i građevinska dozvola, a što je posljedično uvjetovalo potrebu za ‘hitnom’ izgradnjom obilaznice Omiša i to s nizom nelogičnih i nefunkcionalnih prometnih rješenja. Najnenormalnije među njima svakako je račva u tunelu „Komorjak“ (!) koja onemogućuje dvosmjeran promet nego samo tzv. izlijevanje prometa iz smjera Makarske na neprimjerenu poljičku cestovnu infrastrukturu, dok vozilima iz smjera Dugoga Rata (Splita) uvjetuje nastavak vožnje do Ravnica da bi tek povratnom vožnjom kroz središte Omiša ta ista vozila nastavila put do svojih poljičkih odredišta odnosno do autoceste A1 i čvora ‘Blato n/C’.

Zbog svega navedenoga samo jedna riječ odgovarajuće opisuje odnos i ponašanje Hrvatskih cesta prema Poljicima i Poljičanima, a to je ‘silovanje’ činjenica i zdravoga razuma! I zato žiteljima i gospodarstvenicima Poljica i Omiša na čelu s poljičkim mjesnim odborima ne preostaje drugo nego objediniti sve svoje snage u pravednoj i zakonitoj borbi za svoja ljudska i građanska prava te snagom argumenata primorati nadležne na svim razinama da se zauzmu za razumna, funkcionalna i dugoročno održiva rješenja nasuprot samovolji i štetnim improvizacijama Hrvatskih cesta.  

Napomena: ovaj tekst je dostupan i na https://web.facebook.com/Savez-za-Poljica-1150774415067736

Facebook Komentari