Dok još uvijek pristižu pohvale za uspješno organiziranu svečanost održanu 26. travnja 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu proglašenja poljičice nacionalnim kulturnim dobrom, pošteno je reći da zasluge za to pripadaju mnogima, od vidljivih sudionika u programu do manje vidljivih suradnika ‘iza scene’. Svima njima Savez za Poljica kao odgovorni organizator još jednom zahvaljuje na izvrsnoj suradnji i doprinosu koji ostvareni uspjeh čini zajedničkim.

Posebnu zahvalnost dugujemo osnovnim školama s područja Poljica i uokolo njih koje su poljičicu prigrlile od trenutka proglašenja nacionalnim kulturnim dobrom, a neke čak i ranije, na čemu im od srca zahvaljujemo. Čestitke pak za uspješnu prezentaciju poljičice i Poljica u Zagrebu pripadaju učenicima, nastavnicima i ravnateljima OŠ „Srinjine“, OŠ „1. listopada 1942.“ iz Čišala, OŠ „Gornja Poljica“ iz Srijana te OŠ „Josip Pupačić“ i SŠ „Jure Kaštelan“ iz Omiša, koji su dupkom ispunili dva velika autobusa i zorom krenuli put Zagreba kako bi u hramu nacionalne kulture izložili svoje radove na temu poljičice i sudjelovali u prezentaciji baštine svojih pređa ali i svekolikoj javnosti pokazali da poljičica i Poljica imaju budućnost.      

Valja naglasiti da su učenici spomenutih škola podjednako oduševili svojim ponašanjem i spremnošću da u svakome trenutku budu starijima na usluzi na čemu im posebno zahvaljujemo uz čestitke njihovim nastavnicima i ravnateljima ali i roditeljima koji su ih odgojili na ponos sebi i drugima.  

Veliku potporu u organizaciji spomenutog putovanja koje je, budi usput rečeno, za učenike i nastavnike bilo potpuno besplatno kao i ručak te posjet Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“, pružila je putnička agencija iz Podstrane DMC Split koja također zavrijeđuje sve pohvale i preporuke. Naročitu zahvalnost dugujemo našim sponzorima i donatorima među kojima se ističu Hotel „Split“ iz Podstrane, Grad Omiš i TZ Grada Omiša, Školska knjiga iz Zagreba, Splitsko-dalmatinska županija, Excelsus d.o.o. iz Stobreča, Ogranak Matice hrvatske u Podstrani, TZ Općine Podstrana, Dražen Vlašić iz Podstrane, Općina Dugi Rat i TZ Općine Dugi Rat, TZ Općine Dugopolje, Županijske ceste Split d.o.o. i Adria knjigovodstvo d.o.o. iz Splita.

Kako se ničije poštenje ne smije zatajiti valja reći i to da smo u vidu isprike za nemogućnost dolaska na svečanost u NSK, iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića naknadno počašćeni ponudom za prijem poljičke ‘delegacije’ na čemu smo Predsjedniku ljubazno zahvalili uz obrazloženje da je prijem izvan konteksta svečanosti organizacijski zahtjevan kao i to da bi bio samome sebi svrha, što je primljeno s velikim razumijevanjem.   

Naposlijetku, još jednom zahvaljujemo Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na iznimnome gostoprimstvu, posjetiteljima koji su u velikome broju svjedočili ovom slavlju poljičice i Poljica u Zagrebu i medijima koji su sve to popratili.

Facebook Komentari