Nekad se znalo reći da se nešto nije ni dogodilo ako o tome nije pisalo u Slobodnoj Dalmaciji. Pa za one koji još uvijek tako razmišljaju i za one kojima su promakle ranije objave na našoj internetskoj i fb-stranici odnosno portalu Dalmacija danas, prenosimo poduži članak iz današnje SD o predavanju svjetski uglednog povjesničara-osmanista prof. dr. sc. Michaela Ursinusa o Poljicima u svjetlu otomanskih dokumenata održanom 25. rujna 2018. u drevnom Glagoljaškom sjemeništu na Priku.

Doduše, naslov „Tko prevari ženu…“ iščeprkan iz konteksta predavanja nije baš primjeren njegovom stručnom kontekstu, ali ako je to cijena objave teksta i njegove najave na samoj naslovnici, nećemo zamjeriti. Naprotiv, neka se vidi i zna da su žene u Poljicima uvijek bile poštovane, pa su valjda i zato bile spremne na najveću zavičajnu žrtvu poput slavne Mile Gojsalić i nešto manje opjevanih Bare Lekšić, Mare Žuljević, Kate Bobetić ili plejade onih javnosti nepoznatih na kojima oduvijek počivaju barem tri kantuna svake čestite poljičke kuće.

Ukratko, dok su Poljičanima žene oduvijek bile svetinja, mnogim suvremenim ženama ni Istanbulska konvencija ne pomaže! (AM)

Facebook Komentari