S obzirom da Gradsko vijeće Grada Omiša na jučer održanoj sjednici nije dalo potporu inicijativi građana naselja Dubrava za izdvajanje iz sastava grada Omiša kako bi se pripojili Gradu Splitu, tako će mještani Dubrave za bolji razvoj mjesta, prvenstveno onaj vezan za budućnost njihove djece, kao i povratak mladih obitelji u selo, pričekati još neko vrijeme… – izvještava današnja SD i dodaje – Vrijeme kada će zaživjeti demokratsko pravo, a time obistinjenje želja i potreba mještana Dubrave.

Teško je reći da li bi ‘transfer’ Dubrave iz okrilja Grada Omiša u okrilje Grada Splita mještanima Dubrave donio očekivani boljitak, ali posve je sigurno da „vrijeme kada će zaživjeti demokratsko pravo“ neće dočekati jer to vrijeme upravo živimo samo ga ne prepoznajemo. Naime, posve je legalan način na koji su gradski vijećnici Grada Omiša ‘podrezali krila’ Dubrovcima, no pitanje je koliko je takav način i legitiman s obzirom da je izostala konstruktivna rasprava o razlozima zbog kojih je inicijativa mještana Dubrave za izdvajanjem iz Grada Omiša pokrenuta.

Drugim riječima, Grad Omiš je iskoristio svoje ‘demokratsko pravo’ da sukladno pozitivnim zakonskim propisima ne raspravlja o problemima dijela svojih sugrađana s područja Dubrave nego ih jednostavno nadglasa ignorirajući njihov zahtjev, međutim, Poljičani, pa tako ni Dubrovci, nikako da iskoriste svoje ‘demokratsko pravo’ pa se sukladno tim istim pozitivnim zakonskim propisima i snagom vlastitih argumenata izbore za pravo na bolji, kvalitetniji i sadržajniji život kao što su to u puno težim okolnostima relativno uspješno činili naši pređi.

Ali, za razliku od današnjih Poljičana i drugih žitelja Poljica, naše poljičke pređe krasilo je jedinstvo, razboritost, srčanost i odlučnost da se bore i izbore za svoja prava. Nama danas u našoj vlastitoj državi ne treba, srećom, ratovati, ali nitko nam ne brani da se okupljeni oko zajedničkih ciljeva zajedničkim snagama izborimo za ravnopravan suživot s drugim sugrađanima unutar postojećih Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave. Prevedeno na ‘narodni’ jezik, da su mještani Dubrave u svojim zahtjevima bili podržani od mještana drugih poljičkih mjesta, vijećnici Grada Omiša imali bi puno više sluha, vremena i razumijevanja za njihove potrebe pa bi se zasigurno potrudili iznaći obostrano prihvatljiva rješenja. Ili bi se, u suprotnome, dogodio častan razlaz, pa bi Omiš i Poljica kao dvije zasebne i susjedne jedinice lokalne samouprave možda čak i bolje surađivale.

Zaključno, činilo se kome njihovo ponašanje bahatim ili ne, gradski vijećnici Grada Omiša ponijeli su se u ovoj stvari onako kako smiju i kako mogu jer smo im kao građani i kao Poljičani to omogućili.

Facebook Komentari