U razgovoru za portal Dalmacija danas koji prenosimo u cijelosti, dr. Mehmed Kardaš, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koji 6. lipnja 2023. u Splitu predstavlja dvije publikacije poljičkih dokumenata (“Poljičke isprave I i II“ iz Zbirke Aleksandra Poljanića), pored ostaloga reče da su „Poljica jedinstvena po tome što je teško naći manji prostor sa tako bogatom prošlošću i pisanom baštinom koja broji tisuće sačuvanih dokumenata“ te dodao kako je “porazna činjenica da danas ne postoji institucija koja bi okupljala poljičku građu na jednom mjestu”.

Bez namjere da ikoga prozivamo ili pozivamo na odgovornost, želimo skrenuti pozornost Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave (gradovima Omišu, Splitu i Trilju te općinama Dugome Ratu, Dugopolju, Podstrani i Šestanovcu) kao i nadležnim državnim institucijama na tu žalosnu činjenicu s nadom da bi se zajedničkim snagama, i uz pomoć samih Poljičana, moglo i moralo iznaći načina da se sveukupno poljičko povijesno i kulturno naslijeđe na razini institucijske skrbi evidentira, obradi, zaštiti i učini dostupnim svekolikoj javnosti tamo gdje je i nastalo – dakle na području povijesnih Poljica na jednoj ili više lokacija.

https://www.dalmacijadanas.hr/poljicko-blago-iz-sarajeva-dr-mehmed-stize-u-split-predstaviti-dvije-vrlo-vrijedne-publikacije-porazna-je-cinjenica-da-danas-ne-postoji-institucija-koja-bi-okupljala-poljicku-gradu-na-jednom-mjest/

Facebook Komentari