Lijepo je što nakon prošlogodišnjeg travanjskog hodočašća Zagrebu sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića iznova dolazi u Hrvatsku, ovaj put na proputovanju do svečeve rodne biskupije Kotorske po želji tamošnjega biskupa mons. Ilije Janjića.

Međutim, nije lijepo što svečeve relikvije opet zaobilaze Zakučac i Poljica, zavičaj svečeve obitelji, tim više što su tamošnji poljički neimari uredili prigodno svetište koje svakim danom privlači sve više štovatelja svečeva lika i djela, čuvenog i po izjavi da ‘krv nije voda’ kojom se zahvalio Talijanima na ponudi promjene državljanstva.

Ne znamo, doduše, da li je itko u ime Poljica i Poljičana takvo što predložio i tražio, ali kako krv doista nije voda, uvjereni smo da bi sv. Leopoldu godio ‘posjet’ zavičaju njegovih predaka. Stoga predlažemo da se po dolasku u Dalmaciju, vozilo sa svečevim relikvijama zaputi prema Zakučcu baš srednjopoljičkim krajem i to od izlaza s autoputa kod Blata na Cetini cestom preko Seoca (Kostanja), Smolonja, Zvečanja, Ostrvice, Čišala i Gata do spomenutog svetišta. Nema nikakve sumnje da bi cijelu ovu trasu u dužini od nepunih 20 kilometara krasio špalir oduševljenih žitelja Poljica svih uzrasta kao i drugih štovatelja sv. Leopolda iz okolnih mjesta, što bi samo po sebi preraslo u događaj koji bi pamtili sadašnji i svi budući naraštaji zavičaja svečevih predaka.

 

 

 
(objavljeno 2. i 8. rujna na fb-stranici Saveza za Poljica)

 
Facebook Komentari