Umjesto formalne imendanske čestitke svima koji se s razlogom diče imenom Ante ili nekom od njegovih brojnih muško-ženskih inačica, evo jedne prigodne crtice iz Naklica.

Posljednji ispraćaj jedne pokojnice doveo me je dan užežin blagdana sv. Ante na nakličko groblje Komorjak u Poljicima jedinstveno po svome arhitektonskom oblikovanju. Umjesto uobičajenih ‘podzemnih’ grobnica i pojedinačnih grobišta svih oblika i stilova uvjetovanih ponajčešće (ne)ukusom i platežnom moći vlasnika, komorjačke grobnice su ‘nadzemne’ i iznenađujuće jednoobrazne, sugerirajući na taj način smrtniku da smo pred Bogom svi jednaki.

Zasluge za dopadljiv izgled groblja i njegovu posebnost pripadaju nakličkome neimaru Pavi Antičeviću, lani preminulome arhitektu koji je zaslužan i za izgradnju sportskog centra Vinine te mnoge druge mjesne komunalne i infrastrukturne objekte i sadržaje. Pohvalu, naravno, zaslužuju i njegovi vrijedni sumještani doma i u svijetu. Sudbina je htjela da novo nakličko groblje dovršeno godine 1973. tek godinu poslije ‘otvori’ pok. Stipe Jurišić (1893. – 1974.), čovjek koji je više od mnogih volio život i to doslovno. Do tada se Nakličani „mloga stoliča ukapahu u stomaričke i tugarske grebe“.

Nakličko groblje vječno je počivalište i dvojice vrlih poljičkih i hrvatskih književnika Joze Vrkića (1941. – 2013.) i Anđelka Novakovića (1951. – 2003.), zatim znanstvenika i domoljuba dr. Nede Paveškovića (1921. – 2014.), hrvatskoga branitelja Nevena Jakovčića – Kise (1964. – 2016.) te spomenutog arhitekta Pave Antičevića (1934. – 2017.). Za spokoj njihovih duša i duša mnogih koji „ovdi leže na didovini“ nema potrebe brinuti jer epitaf sa groba književnika Joze Vrkića poručuje: „Sine, ono je tren – dok okom trepneš, a ovo je vječnost – milinje Božje!“ 

Čitatelje koji žele saznati više o Naklicama, ovom pitomom srednjopoljičkome selu koje se prvi put spominje u Kartularu poljičke benediktinske opatije sv. Petra Gumajskoga iz 11. stoljeća u vezi s jednom nagodbom o zemlji i međašima koju pred nakličkom crkvom bijaše sklopio opatijski donator Petar Crni, upućujemo na mjesnu internetsku stranicu http://www.naklice.hr/.

Na dobro van doša blagdan sv. Ante!

Facebook Komentari