Piše: Davor Milićević

U većini slučajeva planine su granice kako država tako i regija, ali u slučaju Poljica Mosor nije granica nego ji sjidinjuje ka njiova vikovna utvrda. Zato Poljičani vikovima hodočaste na vrj mosorskog Kozika na 1339 metara nadmorske visine di su sagradili kapelicu svome zaštitniku sv. Juri i to uvik čine prve subote miseca srpnja. Kapelica je sagrađena na ostacima ilirske gradine di su pronađena i dva greba iz toga razdoblja, pa je za virovat da njena povist seže u 10. ili 11. vik. Kapelica je uziđana usuvo, šest za četri metra, s krovon prvo od sadre, a poslin od kameni ploča, bez preslice i bez zvona.   

Kapelicu su u više navrata rušili gromovi ali bi je Poljičani uvik i obnavljali, pa je tako iz temelja obnovljena između 1660. i 1670. godine za vladanja Velikoga kneza Jure Sinovčića iz obližnje Dubrave, čuvenog po uspješnin bitkama s Turcima. U obnovi kapelice udila su imala sva Poljica što svidoče kamene vace s natpisima iz svi poljički katuna i mista, a sam Veliki knez Jure Sinovčić ugrađuje križ od fino obrađena bila kamena velik dva metra na kojemu je poljičicon uklesan natpis: “Veliki knez pojiški Juraj Sinovčić za sva Pojica”.    

Iako su kapelicu u međuvremenu gromovi opet ruvinali, hodočašća i svete mise uvik su se održavale, pa je i kapelica iznova obnovljena godine 2004. maron Poljičana iz svi mista, a pod vodstvon Društva Poljičana „Sv. Jure“ – Priko. Ovoga puta ugrađeni su gromobran i cisterna za vodu, a u obnovi je pomogla i Hrvatska vojska. Kapelica je pod župon Gata, ali svetu misu većinon pridvodi župnik Doca Donjeg, pa će tako i ove godine dolački župnik don Ivan Prelas služiti misu u subotu 7. srpnja u 10 sati. 

Kako bi se sačuvali naši lipi običaji ali i naše poljičko zajedništvo, bilo bi lipo da se i ovoga puta okupimo na Koziku u što većen broju i od sv. Jure izmolimo blagoslov za naša Poljica ne bi li nan Bog prosvitlija pamet. Zato se dobro opremite prikladnon obućon i odićon i ponesite dovoljno tekućine jerbo kojin se god puten zaputili, bilo od Gata ili Dubrave odnosno Doca Donjeg ili Putišića tribat će van dobre dvi i po ure oda. Ali zato će vaš trud biti nagrađen nezaboravnin pogledon na naša lipa Poljica, na Cetinu i Omiš, na more i otoke, na okolna brda i planine, sela i gradove… Lipšega pogleda, kažu, nema nadaleko!

Facebook Komentari