Na adresu Saveza za Poljica početkom svibnja ove godine dospjelo je pismo našega Poljičanina Ivana Vulića, uglednog inžinjera građevinarstva s dugogodišnjim iskustvom u izgradnji najzahtjevnijih objekata cestovne infrastrukture, sa zamolbom da na internetskoj i fb-stranici naše udruge objavimo njegov dopis pod nazivom „Primjedbe na Novu multimodalnu platformu splitske aglomeracije Solin–Split–Stobreč–Dugi Rat–Omiš, uključivo dionica Zaobilaznica Omiša“ koncem 2019. upućen predsjedniku uprave Hrvatskih cesta d.o.o. g. Josipu Škoriću, Vladi RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i drugima koji su uključeni u rješavanje prometne problematike na području Poljica i cijele splitske aglomeracije.

Spomenuti dopis dostupan je na gornjem linku (otisnuto zelenim slovima) dok uvodno spomenuto pismo inž. Vulića upućeno našoj udruzi prenosimo u nastavku. Suvišno je, naravno, i napominjati da se nitko od nadležnih nije oglasio kako ovim tako ni ranijim sličnim povodima što je dobro imati na umu pri odluci kome u budućnosti pokloniti izborno povjerenje.    

Dopis g. Ivana Vulića upućen Savezu za Poljica:

Poštovani,

u vremenu ‘uzništva’ uvjetovanog pandemijom koronavirusa kojom nas Svevišnji na vrijeme opominje da se osvijestimo i ne srljamo u propast zaslijepljeni profitom bez razumne mjere, sve češće se čuje teza da nakon ove pandemije više ništa neće biti isto. U nadi da će tako doista i biti, barem kad je u pitanju prometna problematika na području naših Poljica, u privitku dostavljam dopis nazvan „Primjedbe na Novu multimodalnu platformu splitske aglomeracije Solin–Split–Stobreč–Dugi Rat–Omiš, uključivo dionica Zaobilaznica Omiša“ koji sam koncem 2019. uputio predsjedniku uprave Hrvatskih cesta d.o.o. g. Josipu Škoriću (dakle, prije ugovaranja radova koji su u tijeku!), ali i svima drugima kojih se to tiče na čelu s Vladom RH i resornim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.  

U spomenutom dopisu argumentirano i stručno ukazao sam na brojne propuste u planiranju, projektiranju i građenju prometne infrastrukture, kao i posljedice koje iz toga proističu. Zato mi je velika želja da s ovim zapažanjima bude upoznata i šira javnost, a napose naša poljička, pa molim da dokument u cijelosti objavite na internetskim stranicama Saveza za Poljica kako bi javnost koliko-toliko bila upućena u to što se i kako planira i gradi. Iako je tekst dokumenta ponešto duži jer ovu bremenitu problematiku naprosto nije moguće sažetije objasniti, uvjeren sam da će ga sa zanimanjem pročitati svatko kome je stalo do vlastite budućnosti. Rečeni dopis sublimira sve dosad objavljene priloge na ovu životno važnu temu čemu ste i Vi (odnosi se na predsjednika udruge Antu Mekinića) i SZP dali veliki doprinos neovisno o tome što očekivani rezultati zasad nisu opravdali uloženi trud s obzirom da se i nadalje gradi po političkome diktatu sukladno izreci ‘psi laju, karavane prolaze!’        

Iako sam mišljenja da je uvodno spomenuto ‘resetiranje’ s nužnim zaokretom u pristupu ovoj problematici gotovo neizvedivo s postojećim kadrom koji je dosljedan jedino u ignoriranju nebrojenih usmenih i pisanih upozorenja izrečenih i napisanih tijekom protekloga desetljeća, još jednom pozivam predsjednika uprave HC g. Josipa Škorića i državnoga tajnika za infrastrukturu, Omišanina g. Tomislava Mihotića, dvojac koji puna dva mandata obnaša sadašnje dužnosti i koji je o svemu ovome itekako dobro informiran, na STRUČNO i JAVNO SUČELJAVANJE kako bi svi zainteresirani, a napose žitelji Poljica, bili izravno upoznati s onim što im se servira u vlastitome dvorištu i što će već u bliskoj budućnosti svima nama odrediti sudbinu. U realizaciji ove stručne rasprave svakako se nadam potpori Saveza za Poljica, ali i potpori poljičkih kolega inžinjera.

Priželjkujem, naravno, i potporu Poljicima nadležnih gradova i općina koji su u ovoj stvari mogli i morali učiniti puno više, ali još uvijek imaju mogućnost nadoknaditi propušteno s obzirom da su u tijeku III. Izmjene prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Stoga je ovo posljednji, da ne kažem i sudbinski trenutak da se o prometnoj problematici na području Poljica i cijele splitske aglomeracije povede cjelovita, detaljna, stručna i javna rasprava kako bi se u najkraćemu roku iznašla optimalna, dugoročno održiva i financijski racionalna prometna rješenja jer ugovoreni radovi to ne nude i ne vode željenome cilju nego pogoduju parcijalnim interesima.

Uz zahvalnost na razumijevanju i uvrštenju,

Ivan Vulić, dipl. ing. građ.                                            

Facebook Komentari