Poljičanima doma i u svijetu te žiteljima i prijateljima Poljica s radošću javljamo da je Rješenjem Ureda državne uprave u SD županiji od 28. prosinca 2017. – u privitku – našoj udruzi Savez za Poljica (skraćeni naziv: Poljica) odobren upis u Registar udruga Republike Hrvatske.  

Kako se u točci 2. spomenutog Rješenja izričito navodi da je strateški cilj naše Udruge „reafirmacija, ustroj i brendiranje Poljica u statusu suvremene hrvatske povijesne regije ili u nekoj drugoj odgovarajućoj pravnoj formi“, ova vijest bi, da je živ, zasigurno najviše obradovala nekadašnjeg poljičkog dekana don Franu Mihanovića (1922. – 2013.).

Naime, ovaj veliki poljički neimar koji je najveći dio svoga života založio za dobrobit Poljica, u svojoj je knjizi Zla sudbina Poljica (Gata, 1998.) žestoko kritizirao svoje suvremenike zbog manjka hrabrosti da barem deklarativno istaknu želju za obnovom nekadašnje Poljičke općine. Iako se ni Savez za Poljica formalno ne zalaže za bezuvjetnom obnovom Poljičke općine jer, uvažavajući zatečeno stanje i demokratske standarde, tu vrstu odluke prepuštamo svim Poljičanima i drugim žiteljima Poljica, zacijelo bi blagopočivajućeg don Franu radovala činjenica što se formalno i stvarno zalažemo za „zaštitu, očuvanje i promicanje sveukupnog poljičkog identiteta (kulturnog, povijesnog i tradicijskog) te stvaranje pretpostavki za očuvanje prostorne i razvojne cjelovitosti Poljica u granicama nekadašnje Poljičke knežije, općine, župe ili republike zapisanima u Poljičkome statutu“.

I zato, dragi Poljičani, žitelji i prijatelji Poljica, pridružite nam se i učlanite se u našu Udrugu kako bismo zajedničkim zalaganjem i u suradnji s drugim poljičkim subjektima te Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave nekoć slavnoj Poljičkoj knežiji vratili stari sjaj, a Poljičanima i svim ostalim žiteljima Poljica podarili novu životnu i radnu perspektivu.

Dobro nam došli!

Link na Pristupnicu za članstvo u SZP: http://poljica.hr/wp-content/uploads/2017/04/Pristupnica-u-članstvo-SZP-za-fizičke-osobe.pdf

Facebook Komentari