U prepunoj dvorani omiškog hotela Plaža u nedjelju 15. prosinca 2019. održana je promocija monografije „100 godina amaterskog kazališta u Gatima“ autorice Nikoline Radmilo Pivčević. Svečanosti su nazočili brojni sadašnji i bivši članovi Kulturno umjetničke udruge „Mosor“ iz Gata, uzvanici i gosti među kojima su bili gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Močić, intedant HNK u Splitu Srećko Šestan, poljički dekan don Špiro Čikeš, gatski župnik don Luka Stipinović i drugi.

U uvodnome dijelu programa guslar Jure Vuković ispjevao je pjesmu „Slogo sveta“, a članovi KUU „Mosor“ odigrali poznati ulomak iz predstave „Počelo Poljica“ don Stipe Kaštelana „Biranje kneza“.

Potom je predsjednik „KUU Mosor“ Ante Proso upoznao nazočne s ovogodišnjim aktivnostima udruge te dobivenim nagradama i priznanjima. Nakon njega prigodno su besjedili predsjednik Gradskog vijeća Grada Omiša Zvonko Močić i intedant HNK u Splitu Srećko Šestan koji je okupljene pozdravio i u ime ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek. Nakon pozdravnih govora, klapa „Pasika“ iz Kostanja otpjevala je dvije pjesme zadobivši veliki pljesak publike za izvedbu „Poljičke (Di ko nika, tu i obika)“ koju je na tekst Ante Mekinića uglazbio legendarni mo. Dinko Fio.

Uslijedilo je potom predstavljanje monografije o kojoj su govorili autorica Nikolina Radmilo Pivčević i glumac splitskog HNK Trpimir Jurkić koji je posljednjih desetak godina bio dramski voditelj gatskih amatera, dok je glumica istog kazališta Snježana Sinovčić Šiškov čitala ulomke iz same knjige. Jurkić je naglasio kako ga je tek suradnjom s Gaćanima spoznao posebnost Poljica i potrebu očuvanja poljičkog jedinstva te sveukupnog naslijeđa Poljičke republike jer kako reče, „svaki put kad uđemo u taj prostor ili ga dodirnemo, taj prostor dodirne nas.“ Istaknuo je i posebnost Poljičkog statuta koji u jednom od svojih članaka, što je kuriozum u svjetskim razmjerima, kaže da „oni koji se budu bavili glumom trebaju biti razbaštinjeni“. „A onda, pet stoljeća poslije“ – nastavi Jurkić – „Bog se nasmije i pošalje svećenika da nam napiše kazališni komad, okupi stanovnike i davne 1919. napravi predstavu.“

Predstavljanje monografije kombinirano je s video-prilozima starijih generacija KUU „Mosor“ koji su svjedočili njenim počecima kao i raznim anegdotama koje su se kroz desetljeća nakupile. Nije zaboravljen ni dugogodišnji umjetnički voditelj KUU „Mosor“, doajen glumišta Ivo Marjanović, u čiju čast se svake godine u Gatima priređuju „Dani Ive Marjanovića“.

Udruga osim glumačke ima i jednako aktivnu i uspješnu folklornu sekciju koja njeguje baštinu poljičkoga kraja i promovira je diljem svijeta s posebnim naglaskom na gatsko „Gluvo kolo“ koje je UNESCO godine 2011. uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Najveće bogatstvo udruge ipak ponajbolje ilustriraju završne stranice monografije na kojima je popis svih njenih članova od osnutka do danas: 363 živuće i 50 preminulih osoba. Pokrovitelji monografije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatski sabor kulture.

Po završetku ove svečanosti nazočni su bili u prilici razgledati izložbu plakata i rekvizita sa odigranih predstava, te u hotelskome restoranu uživati u prigodnome domjenku družeći se uz iće, piće i poljičke priče. (Piše: Ivica Čotić)

Napomena: Snimku razgovora koji su s voditeljicom Mreže TV Split Tinom Kaćunko vodili predsjednik udruge Ante Proso i autorica monografije Nikolina Radmilo Pivčević možete pogledati i poslušati na https://www.youtube.com/watch?v=dK9T9Vg_UOE&fbclid=IwAR3nzxzUMDtZ7QRdVsqyExKqyzcfPmIqR3oIx6rY5dzor3wijJmUd9IYks0&app=desktop

Facebook Komentari