Sudjelujući u jučer održanoj panel-raspravi Jutarnjega lista na temu „Strateški prometni cestovni projekti Hrvatske“, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić izjavio je: „Sa žaljenjem moram reći da za razdoblje do 2027. EU ne preferira cestovne projekte (…) pa ćemo se za izgradnju velikog dijela drugih projekata morat kreditno zadužiti.“ (JL od 22. veljače 2023.).
 
Ne tako davno, u rujnu 2020. isti taj Josip Škorić u razgovoru za Dalmatinski portal reče: „(…) u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. brza cesta Omiš–Split bit će nominirana za financiranje iz EU sredstva kako bi se sredstva HC-a mogla usmjeriti na druge projekte koji ne odgovaraju kriterijima EU“.
 
Ukratko, Škorić reka, Škorić poreka, pa tako novca za izgradnju brze ceste od Stobreča do Omiša – nema!
 
Ali zato ima ‘utjehe’ i ‘nade’ u riječima SD župana Blaženka Bobana koji za Slobodnu Dalmaciju u broju od 30. siječnja 2023. kaže: „Hrvatske ceste će već u prvoj fazi spojiti obilaznicu oko Omiša na prometnicu Naklice-Tugare-Srinjine-Žrnovnica kako bi donekle, do dovršenja nove prometnice, ‘bajpasirali’ promet kroz Omiš.“ Na upit kad će ‘nova prometnica’ biti dovršena, župan odgovara: „Sredstva postoje. Dio ceste od Trogira do Solina je riješen, a preostaje realizacija najzahtjevnije dionice TTTS-Dugi Rat-Omiš koja će sigurno kao projekt biti kandidirana za sredstva iz novog operativnog programa“.
 
Zaključno, i Škorić i Boban, svaki na svoj način, lijepo nam poručuju da se fantomskoj brzoj cesti od Stobreča do Omiša ne treba nadati prije negoli, recimo to tako, Hajduk osvoji barem dva uzastopna naslova prvaka Hrvatske.
Facebook Komentari