Ostavljajući ovom prilikom po strani začudne konstatacije gospodina Ive Tomasovića po pitanju izgradnje zaobilaznice Omiša izrečene u programu HR Radio Splita u utorak 9. ožujka 2021. kojima on prije svega dovodi u pitanje vlastitu vjerodostojnost kao omiškoga gradonačelnika, osvrnut ću se na gorući problem koji tišti stanovnike i gospodarstvenike s poljičke strane Cetine zbog jednostranog i nepotrebnog zatvaranja ceste kroz Zakučac s obzirom da alternativna rješenja bolja od ponuđenih itekako postoje samo što je potrebno znati, htjeti i raditi.

Konkretno, predlažem da se umjesto potpunog zatvaranja državne ceste DC70 na duži vremenski period ostavi mogućnost odvijanja prometa kroz kanjon za Zakučac jednim prometnim trakom uz naizmjeničnu regulaciju istog semaforskim uređajima. Promet bi se odvijao uz pribriježnu stranu litice neposredno uz zid vodovoda s obzirom da su se obrušavanja stjenske mase u prošlosti u pravilu događala na prometni trak uz obalu rijeke odnosno uz odbojnu ogradu. Stoga bi se na pojedinim kritičnim mjestima evidentiranih postojećih odvala ili pak na cijelom potezu kanjonskoga dijela prometnice mogla postaviti natkrita zaštita od čeličnih ili drvenih greda (HŽ upravo povoljno rashoduje drvene željezničke pragove!) sa elastično oslonjenim ili ovješenim oprugama zbog amortizacije udarne energije ukoliko eventualno dođe do odrona kamenja. Pješački promet i nadalje bi ostao zabranjen na ovome potezu i odvijao bi se brodicama kako je to i predloženo.  

Također još jednom želim naglasiti da je uz predloženu regulaciju prometa potrebno odmah pristupiti izbijanju tunela „Lisičina“ koji je ionako dio budućega konačnog rješenja državne ceste DC70 čije izmještanje je neminovnost, a za čije probijanje su potrebna najviše dva (2) mjeseca. Ovakvim pristupom znatno bi se umanjila ne samo opasnost od odrona sada i u budućnosti nego i enormna osobna i gospodarska šteta koja se svakodnevno nanosi domicilnome stanovništvu i gospodarstvu, a posljedično gradskome i državnome proračunu.  

Zbog svega navedenoga pozivam još jednom sve odgovorne i nadležne od uprave Hrvatskih cesta do omiškoga gradonačelnika da obustave forsiranje nesuvislih, štetnih i pogubnih rješenja za pučanstvo ovoga kraja, a poglavito mojih Poljica te ih pozivam da razmotre makar ovo najnovije ponuđeno alternativno rješenje kako bi se na svima prihvatljiv i zadovoljavajući način riješila regulacija prometa, izbjegli nepotrebni toškovi i smanjile narasle tenzije.

U Splitu, 11. ožujka 2021.

Ivan Vulić, dipl. ing. građ.

Facebook Komentari