Europska komisija, izvještavaju mediji, godinama upozorava Vladu RH da je 427 općina i 128 gradova previše za zemlju poput Hrvatske pa je Vlada odlučila smanjiti broj lokalnih jedinica obećanjem da će financijski nagrađivati općine koje se odluče spojiti ili barem zajednički obavljati pojedine poslove.
 
Savez za Poljica također godinama upozorava javnost, naročito poljičku, da su četiri općine i tri grada previše za mala Poljica pa stoga u povodu ove Vladine inicijative predlažemo Općini Podstrana i Općini Dugi Rat da razmisle o funkcionalnom povezivanju u jednu općinu i to pod nazivom Općina Poljica kako bi im se u budućnosti, ako to žele, mogle pridružiti i (pre)ostale sastavnice povijesnih Poljica koje su već desetljećima pod upravom gradova Omiš, Split i Trilj te općina Šestanovac i Dugopolje.
 
Oživljavanjem Općine Poljica koja je djelovala u razdoblju od siječnja 1912. do Drugog svjetskog rata ublažile bi se mnoge štetne posljedice višedesetljetne upravne i teritorijalne rastrojenosti Poljica između čak sedam (!) jedinica lokalne samouprave te stvorile pretpostavke za optimalan i uravnotežen razvoj svih dijelova Poljica što bi nekadašnjoj Poljičkoj knežiji vratilo stari sjaj, a Poljičanima i drugim žiteljima Poljica pružilo novu životnu i radnu, a naročito turističku perspektivu.
 
Stoga je važno napomenuti da Savez za Poljica eventualnu buduću Općinu Poljica vidi isključivo kao subjekt u odlučivanju o sudbini prostora i ljudi povijesnih Poljica – dakle, kao sredstvo, a ne kao cilj sam po sebi – jer cilj mora biti prosperitet Poljica kao jedinstvene prostorne, prirodne, povijesne, kulturološke, društvene, razvojne i funkcionalne cijeline.
 
Upravo zato je višestruko motivirajuće ovu Vladinu inicijativu iskoristiti barem kao povod za promišljanje o vlastitoj (poljičkoj) budućnosti jer ona istovremeno nudi i legitimnu priliku za oživljavanje (općine) Poljica pa je za nadati se da će to učiniti i spomenute dvije općine, Podstrana i Dugi Rat, kako zbog vlastita tako i zbog svepoljičkoga dobra. Napokon, i višestoljetna opstojnost poljičke samouprave u neusporedivo težim okolnostima razlog je po sebi zbog kojega bi vrijedilo (iznova) pokušati upraviti didovinom bez tutora i posrednika.
 
U čvrstoj vjeri da će Poljica prije ili poslije na ovaj ili neki drugi način (o)živjeti u punome sjaju, svim Poljičankama i Poljičanima, žiteljima i prijateljima Poljica, a napose hrvatskim braniteljima i obiteljima palih hrvatskih branitelja s područja Poljica, u ime Saveza za Poljica čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!
 
Ante Mekinić, predsjednik SZP
Facebook Komentari