U predgovoru knjige Pisani spomenici poljičkog sela Dubrave priređivača Ivice Čotića koja će zajedno s tematski srodnom knjigom Poljičke isprave I (iz zbirke Aleksandra Poljanića) biti predstavljena sutra, u nedjelju 15. svibnja 2022. u 19 sati u crkvi sv. Ante u Dubravi, akademik Radoslav Tomić je o poljičkome selu Dubrava zapisao slijedeće:

„(…) Recimo nekoliko riječi o Dubravi (u većini dokumenata se navodi kao Dubrova). Selo je smješteno ‘na vrhu Mosora’, uz maleno kraško polje i njegove kuće smještene na sjevernoj strani, ispod mosorskih vrleti, okrenute prema jugu i suncu, gledaju prema otocima i Splitu. Neke od njih sagrađene su tijekom XVIII. stoljeća i, unatoč rustičnoj gradnji, posjeduju, barem u naznakama, stilske osobine. Grupirane u nizove, one su sve donedavno čuvale starinski, izvorni izgled, na žalost nagrđen novijim i neprimjerenim preinakama i pregradnjama. Selo je poznato i po svojim crkvama. Spomenimo župnu crkvu Sv. Luke križnog tlocrta s kupolom i trijemom, koja je kao i obližnje crkve u Sitnom (crkva Sv. Klimenta i Sv. Luke) sagrađena ugledanjem na splitsku katedralu. U njoj je i grob biskupa Nikole Ugrinovića. S njegovom uspomenom povezuje se i kapela Gospe Bezgrešnog začeća. Crkva bl. Arnira posvećena splitskom nadbiskupu nalazi se s južne strane polja, na mjestu gdje je blaženik ubijen.  Na žalost dvije su stare seoske kapele Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Ante padovanskoga srušene i na njihovu mjestu su podignute nove. Crkve posjeduju i vrijednu opremu i liturgijski pribor. U crkvi sv. Luke mramorni oltar ukrašen je kipovima anđela i reljefnim likom sv. Luke, dok je u crkvi Sv. Arnira majstor Mate Otoni Napoli krajem XVII. stoljeća ostavio svoja djela. Navedimo na kraju da se u župnoj crkvi čuva vrijedan renesansni kalež koji se može povezati s biskupom Nikolom Ugrinovićem dok se kod obitelji Čotić čuva kalež iz XVIII. stoljeća koji se dovodi u vezu s brojnim svećenicima iz toga staroga roda.“

Eto prilike Poljičanima i drugim žiteljima Poljica kojima je Dubrava terra incognita da spoje ugodno s korisnim i sutra, u nedjeljno poslijepodne, prođiraju kroz Poljica i obiđu ovo lipo poljičko selo i razgledaju njegove znamenitosti, a potom u 19 sati u crkvi sv. Ante svjedoče živoj riječi o dijelu poljičke baštine te usput povoljno kupe jedan i drugi libar pa se sritni i kutentni vrate svojim domovima. (AM)

Napomena: više o Dubravi možete saznati na https://katun-dubrava.weebly.com/povijest.html

Facebook Komentari