Nakon mjuzikla za djecu „Mila Gojsalić“ Ante Matijevića i Jovice Škare premijerno izvedenoga u programu 7. Dana Mile Gojsalić – Kostanje 2009. i scenskoga uprizorenja legende o Mili Gojsalić pod nazivom “Život u vječnosti” Mladenke Gruice u izvedbi više od dvije stotine članova raznih KUD-ova iz svih dijelova nekoć slavne Poljičke knežije i drugih mjesta i gradova u Hrvatskoj kojim su obilježeni jubilarni 10. Dani Mile Gojsalić – Kostanje 2012, svjedočimo premijeri još jednog zanimljivog podsjetnika na junačko djelo ove legendarne poljičke i hrvatske junakinje rodom iz Kostanja. Riječ je o muzičkome spotu ženske klape Luše iz Splita pod nazivom “Mila Gojsalić” koji izdavački potpisuje Scardona iz Zagreba za čiji nastanak zasluge pripadaju autorici teksta istoimene pjesme Jasminki Mimici, skladatelju i aranžeru iste Marku Šimiću, scenaristkinji Petri Božulić i režiseru spota Ivanu Periću te članovima više udruga i društava s područja Poljica i šire koji su sudjelovali u snimanju (link na spot: https://www.youtube.com/watch?v=ADkV2ylTF1g). 

 

Premda amatersko stvaralaštvo bilo koje vrste u pravilu zavrijeđuje bezuvjetnu pohvalu, napose ono koje poput predmetnoga spota pridonosi reafirmaciji i očuvanju naše povijesno-kulturne baštine, zbog objektivne valorizacije relevantnih povijesnih spoznaja dužni smo primjetiti da je pjesma tematski puno bliža sudbini zlosretnih Kate Bobetić ili Dive Grabovčeve koje je Turčin nasilno želio obljubiti negoli legendi o Mili Gojsalić koja je potpuno svjesno i svojevoljno žrtvovala sebe kako bi svoje ljude i svoj zavičaj obranila od višestruko nadmoćnijega neprijatelja. Drugim riječima, nije Turčin silovao Milu kako pjesma sugerira stihom „ma ja tursko sime neću!“ nego je Mile ‘silovala’ Turke natjeravši ih svojim junaštvom i lukavstvom na kobni sunovrat u bezdan Ilinca. Također bismo voljeli da je glazbeni izričaj pjesme ponešto izvorniji tj. bliži dalmatinsko-poljičkome glazbenom podneblju ali, što je i tu je. 

 

Stoga je ipak važnija od svega činjenica da Milin život u vječnosti uspješno odolijeva izazovima našega vremena i zato još jednom valja iskreno čestitati svima koji su za to zaslužni. (A. Mekinić)

Facebook Komentari