Posljednjeg dana travnja 2019. pred 50-tak okupljenih Poljičana i prijatelja Poljica mahom starije generacije, u Glagoljaškome sjemeništu na Priku predstavljena je nova redakcija Poljičkog statuta (Društvo Poljičana Sveti Jure Priko i Književni krug Split – Omiš, 2019.) o kojemu su govorili članovi Uredničkog vijeća Darijo Radović i Petar Rodić u ime Društva Poljičana, akademik Nenad Cambj u ime Književnog kruga Split te akademik Radoslav Tomić i recenzent izdanja prof. dr. sc. Željko Radić. U programu je sudjelovala i klapa Pasika iz Kostanja, a nazočni su bili i predstavnici Udruge zagrebačkih Poljičana “Sv. Jure” te Saveza za Poljica.

O suradnicima u projektu (Neven Marin, grafička priprema; Vlade Zemunik, karta Poljica; Laser plus, tisak), donatorima (Centar za kulturu Općine Podstrana, Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Općina Dugi Rat) i razlozima za objavljivanje nove redakcije Statuta s obzirom na 30 godina od posljednje Miroslava Pere (Književni krug – Split, 1988.), govorili su predsjednik i dopredsjednik Društva Poljičana.

Izlaganje o Statutu kao jedinstvenom povijesno-pravnom spomeniku održao je uvodno spomenuti prof. Željko Radić smatrajući osobitom čašću pisanje proslova novome izdanju. Sadržajno, novo izdanje Poljičkog statuta uz izvorni tekst donosi i njegov osuvremenjeni prijevod, pa je prava šteta što zbog lakšeg međusobnog praćenja nisu grafički priređeni usporedo kao što je to, primjerice, učinjeno u već spomenutom Perinom izdanju statuta.  

Zaključno, najnovije izdanje Poljičkog statuta i više je nego dobrodošlo, pa suizdavačima valja čestitati na uspješno obavljenom poslu kojim su mnogim poštovateljima nekoć slavne Poljičke knežije omogućili da se napokon domognu svog primjerka ovog bisera među poljičkim i hrvatskim povijesno-pravnim spomenicima. (A. Mekinić)

Facebook Komentari