Jučer, 17. siječnja 2019. u Glagoljaškom sjemeništu na Priku, predstavljena je najnovija prinova u bogatoj bibliografiji Poljica – knjiga Petra Franceschija „Poljica“ u suizdanju Centra za kulturu Omiš i Poljičkog dekanata.

O knjizi su govorili Petar Buljević u ime izdavača, akademik Radoslav Tomić i Jurica Matijević koji je s talijanskog na hrvatski preveo izvorne Franceschijeve priloge s poljičkom tematikom objavljene u razdoblju od 1846. do 1847. u zadarskom časopisu „La Dalmazia“ koji je uređivao njegov brat Ivan.

Iako pisanje Petra Franceschija ne treba promatrati očima pozitivističke znanosti – piše u svom pogovoru knjizi akademik Radoslav Tomić – riječ je u prvom redu o studiji koja lijepim, književnim stilom predočuje poljički kraj i njegovu povijesnu sudbinu. Emocionalni naboj i duboka povezanost s tim krajem i narodom vidi se od prve rečenice. Franceschi je zadivljen pitomim selima i njihovim kultiviranim poljima u krajoliku kojega je i suptilno opisivao uočavajući sklad u raznolikosti mosorskih vrleti, kanjona rijeke Cetine i morskih uvala.

Omišanin Petar Franceschi (1822. – 1847.) zavrijedio je biti otrgnut zaboravu – naglasio je u svom završnom komentaru Jurica Matijević – jer i pored toga što njegovo djelo više plijeni mladenačkim zanosom nego znanstveno verificiranim činjenicama, riječ je o osobi koja se nalazi u temelju poljičke historiografije.

Knjigu je moguće nabaviti u Centru za kulturu Omiš (021 559 400, e-mail: czk-omis@st.t-com.hr).

Facebook Komentari