Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je ovih dana u neslužbenom i prijateljskom posjetu Poljičkoj Republici dok je onaj bilateralni odgođen na neodređeno vrijeme dok se nekoć slavna seljačka Republika, uz Dubrovačku jedina povijesna hrvatska republika na tlu Dalmacije, ne osovi na vlastite noge.

Pa ipak Milanovićev posjet Poljičkoj Republici nije zbog toga bio manje vrijedan. Naprotiv, ljudski govoreći, možda je bio i vrijedniji zato što je predsjednik jedne suverene članice EU svojim dolaskom uveličao rođendansko slavlje poljičkoga junaka Andrije Pivčevića (90), jedinog preživjelog svjedoka pokolja koji su četnici popa Momčila Đujića počinili 1. listopada 1942. pobivši u jednome danu 96 stanovnika Gata i okolnih sela.

Uz rođendansku čestitku, našemu Andriji Pivčeviću želimo obilje lipoga zdravlja i još puno rođendana među svojima, a predsjedniku Milanoviću uz zahvalu na dolasku u Poljičku Republiku želimo da to uskoro ponovi i na protokolarnoj razini, primjerice, u povodu proglašenja Poljica hrvatskom povijesnom regijom kako nekoć slavna Poljica ne bi više bila administrativno nepostojeća kao što je to slučaj posljednjih osam desetljeća.

Facebook Komentari