Za danas, nedjelju 4. listopada 2020. u 14 sati, najavljen je skup građana u Gatima na kojemu će žitelji Srednjih Poljica zajedno s gospodarstvenicima iz poslovne zone Zakučac i drugim zainteresiranim skupinama i pojedincima s područja Poljica i Omiša pokušati iznaći rješenje kojim bi se spriječilo nepotrebno zatvaranje kanjonskoga dijela državne ceste D70 u Zakučcu zbog radova na omiškoj obilaznici.
 
Ne radi se, dakle, tek o ‘mještanima naselja uz Cetinu’ kako naslov priloženoga članka iz današnje Slobodne Dalmacije minorizirajuće sugerira nego o brojnoj i značajnoj skupini žitelja s područja Poljica i Omiša među kojima je i više od tisuću onih kojima je ozbiljno ugroženo svakodnevno funkcioniranje bilo da je riječ o djeci predškolskog i školskog uzrasta, odraslima i njihovim potrebama ili zaposlenicima među kojima ima i onih kojima prijeti gubitak radnoga mjesta zbog otežanoga poslovanja njihovih tvrtki.
 
Jednako tako se ne radi ni o kakvoj ‘prijetnji’ kako naslov spomenutoga članka također insinuira nego o jedinom preostalom načinu borbe žitelja ovoga dijela Poljica za svoja građanska i ljudska prava koja su im ugrožena samovoljom investitora Hrvatske ceste d.o.o. i izostankom sluha za njihove probleme od strane nadležnih i odgovornih institucija i pojedinaca.
 
Stoga valja podsjetiti na činjenicu da je skupina od čak 18 mjesnih odbora s područja Poljica još 5. ožujka 2019. uputila zamolbu ministru Olegu Butkoviću za održavanje stručnog okruglog stola na kojemu bi se preispitala valjanost ponuđenih prometnih rješenja na području Poljica te Poljičanima i drugim žiteljima Poljica napokon objasnilo što i kako se namjerava graditi u njihovome dvorištu, no odgovora iz nadležnoga ministarstva do dana današnjega – nisu dobili! Spomenuta zamolba dostupna je na http://poljica.hr/…/Zamolba-ministru-prometa-O.-Butkovi…
 
Kao i u svim dosadašnjim prigodama, Savez za Poljica izražava potporu najavljenom skupu i legitimnim zahtjevima žitelja Poljica za normalnim uvjetima života i rada tim više što ne postoje baš nikakvi razlozi da se forsira aktualno nefunkcionalno prometno rješenje nauštrb prijedloga poljičkih stručnjaka koji se duže od jednoga desetljeća zalažu za prioritetnu izgradnju kanjonskoga tunela što je ne samo financijski isplativije nego je dugoročno i jedino održivo rješenje.
Facebook Komentari