Suradnja poljičkih udruga i osnovnih škola po pitanju promocije poljičice i Poljica se nastavlja pa nakon svečanosti održane početkom veljače u hramu poljičke kulture na Priku u Omišu slijedi nova svetkovina poljičice kao nacionalnog kulturnog dobra, ovoga puta u hramu hrvatske kulture – u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u petak 26. travnja 2024. u 13.00 sati.

Dobrodošlicu Poljičanima i štovateljima poljičke kulturne i povijesne baštine u ime domaćina izrazit će glavna ravnateljica prof. dr. sc. Ivanka Stričević te otvoriti prigodnu izložbu arhivske građe o Poljicima iz fonda NSK u Zagrebu u kojoj se nalaze mnoge poljičke ‘relikvije’ među kojima i Poljički statut iz godine 1665. Potom slijedi sažeta video-prezentacija „Poljica – od slavne knežije do hrvatske povijesne regije“, a nakon toga predavanje akademika Matea Žagara na naslovnu temu „O važnosti poljičice ili poljičke azbukvice“ te naposlijetku završna arija iz opere „Mila Gojsalić“ Jakova Gotovca “Oda zemlji” (Danko Anđelinović – Jakov Gotovac) u izvedbi prvakinje opere HNK Split Terezije Kusanović uz klavirsku pratnju Darjane Blaće Šojat i još poneko programsko iznenađenje kojim ćemo začiniti zagrebačko predstavljanje Poljica i poljičke baštine. Program vodi poznata voditeljica Lejdi Oreb.

Uz predstavnike medija, raznih državnih i javnih ustanova i zagrebačke Poljičanke i Poljičane te prijatelje Poljica, u ovome slavlju poljičice i Poljica u Zagrebu možete i vi sudjelovati jer smo osigurali povoljan prijevoz autobusom do Zagreba i natrag uz participaciju od svega 25,00 EUR po osobi.

Pozivamo, dakle, sve zainteresirane s područja Poljica, Omiša i Splita koji ovim lijepim povodom žele učiniti jednodnevni izlet do Zagreba – u petak 26. travnja 2024. – da što prije rezerviraju svoje mjesto u autobusu. To možete učiniti slanjem SMS poruke na mobitel 091 544 33 03 u kojoj je potrebno navesti ime i prezime te adresu stanovanja osobe ili osoba na koje se rezervacija odnosi i to najkasnije do 21. travnja 2024. a mi ćemo vas potom obavijestiti o svim detaljima putovanja.

Napominjemo da smo osigurali i potpuno besplatan prijevoz autobusom za učenike osnovnih škola s područja povijesnih Poljica i Omiša koji se izvannastavno bave poljičicom pa eto prilike i njihovim roditeljima da im po vrlo povoljnim uvjetima prave društvo.

Naposlijetku molimo sve vas da ovu informaciju proslijedite i drugima kako bismo dupkom ispunili veliki atrij NSK u Zagrebu i tako potvrdili da naša Poljica usprkos formalnom nepostojanju itekako žive u mnogim srcima.   

Facebook Komentari