Valjda zato što južina nikad nije bila saveznik dobrih odluka, za sutra 29. listopada 2018. sazvana je tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na kojoj će se samo „raspraviti o prijedlogu grupe građana glede čvora Krilo u sklopu projekta Državne ceste D8“. Dakle, raspraviti, a ne i odlučiti o tome da li je Krilu, Općini Dugi Rat i Poljicima uopće potrebna trajektna luka zbog koje skupina mještana Krila okupljena oko inicijative „Krilo, probudi se“ peticijom traži ukidanje čvora Krilo. Možda je tako i bolje jer narodna mudrost s razlogom kaže „dvaput mjeri, jednom sijeci“.

Stoga predsjedniku Općinskoga vijeća Bernardinu Petriću predlažemo da se nazočnost jakih (političkih) snaga koje je pozvao u obranu ‘digniteta’ službene trase brze ceste iskoristi kako bi se timu neovisnih stručnjaka prepustila arbitraža po pitanju opravdanosti izgradnje trajektne luke u Krilu zbog koje je i osporavani čvor Krilo lociran posred značajnog arheološkog lokaliteta Gradišće koji za prosperitet dugoratske općine i cijelih Poljica potencijalno može biti važniji nego što je to sama trajektna luka.

U konkretnom slučaju to bi prije svega značilo obavezu zagovaratelja izgradnje trajektne luke u Krilu da javnosti, a napose lokalnome stanovništvu, napokon izlože argumente (istraživanja, studije, elaborate itd.) kojima su se rukovodili pri donošenju odluke o izgradnji trajektne luke u Krilu. Štoviše, čak ni Studija o utjecaju na okoliš brze ceste, koja se iz nekog misterioznog razloga iznova nalazi na javnoj raspravi, ne spominje trajektnu luku u Krilu iako je u grafičkome prilogu Studije luka naznačena. Drugim riječima, ne može na mještanima biti teret izvođenja dokaza da je izgradnja trajektne luke u Krilu neopravdana niti im se može zamjeriti što ustaju u obranu dosegnute razine kvalitete života i rada u svojoj životnoj sredini.

Naprotiv, spomenutu inicijativu dijela mještana Krila treba pozdraviti i piduprijeti za primjer drugima neovisno o tome da li su u predmetnome slučaju u pravu ili nisu jer u pitanju je prije svega poziv na obranu principa na kojima počiva njihovo dostojanstvo, osobni dignitet i pravo na vlastitu egzistenciju. Kad bismo tome mogli pridodati i zajedništvo koje je u sličnim (ne)prilikama krasilo Poljičane kroz vjekove, onda bi trg ispred prostorija Općine Dugi Rat sutra u 17.30 sati bio pretijesan, a time i odaslana poruka nadležnima da s nepripremljenim projektima i neargumentiranim prijedlozima nije uputno izlaziti u javnost. Barem ne među žitelje nekoć slavne Poljičke knežije.

Facebook Komentari