Velika kongresna dvorana hotela Plaža u Omišu sinoć je, u srijedu 15. svibnja 2019, bila ispunjena tzv. malim ljudima velikoga srca koji su kao ponosni Poljičani i prijatelji Poljica uveličali proslavu Dana Grada Omiša i blagdana Sv. Ivana Nepomuka sudjelujući u prigodnom programu pod nazivom „Poljica – od knežije do turističke destinacije“ u organizaciji udruga Savez za Poljica i Hrvatsko-njemačkog društva, Ogranak Omiš-Poljica.
 
Cjelovečernji program, čiji vrhunac je bio predstavljanje turističkih potencijala nekoć slavne Poljičke knežije prigodnom prezentacijom u interpretaciji povjesničarke umjetnosti i članice SZP Vesne Bulić-Baketić koja je ujedno i moderirala programom, započeo je trostrukom izvedbom starog pučkog napjeva “Neću da te kunem” kojim su tri generacije kostanjskih pjevača – pučki pivači, klapa Pasika i Dječji zbor “Kostanje” – svaka na svoj način, ilustrirale poruku kako u Poljicima, vremenskim mijenama usprkos, tradicije žive i traju.
 
U nastavku je Dječji zbor “Kostanje” s još dvije pjesme ispjevane iz 40-tak razdraganih dječjih grla pokazao raskoš svog talenta, ali i ozbiljnost rada HKUD-a „Kostanje“, a potom su uvodni dio programa osebujnim etnomuziciranjem zaključili Gornjopoljičani 79-godišnja Marija Prelas i 86-godišnji Mate Strujić iz Radovića drevnim pastirskim ojkanjem, te mlađi izdanak ove narodne tradicije Goran Mikas iz Vele Njive izvedbom Gotovčeva „Era s onog svijeta“ na diplama.
 
Po završetku već spomenutog polusatnog stručnog predavanja o Poljicima u rasponu od nekoć slavne knežije do buduće turističke destinacije, šlag na ovoj programskoj torti u čast Gradu Omišu, a na dobrobit Poljicima bio je 10-minutni insert iz novog dokumentarnog filma o Poljicima autora s međunarodnom reputacijom Francka Alfirevića, člana SZP s dalekog francuskog otoka Réunion u Indijskome oceanu, koji će koncem godine biti prikazan na više nacionalnih televizija uključujući i HTV.
 
Na samome kraju, zahvalnost vlasniku i osoblju hotela Plaža na gostoprimstvu, sudionicima programa i brojnim posjetiteljima te nazočnim predstavnicima SD županije i Grada Omiša u ime suorganizatora izrekao je Ante Mekinić, predsjednik Saveza za Poljica, naglasivši kako je i ovaj događaj dokaz da Poljica imaju što ponuditi i čime oplemeniti sebi nadležne jedinice lokalne samouprave (gradove Omiš, Split i Trilj i općine Dugi Rat, Podstrana, Dugopolje i Šestanovac) koje su to dužne prepoznati i poštovati bez obzira na formalno-pravno nepostojanje Poljica. No to je samo motiv više, naglasio je, da Poljičani djelima iskazuju svoje zajedništvo, napose oni koji sebe doživljavaju ‘velikima’ i koji baš zbog toga, ukoliko nisu opravdano spriječeni, nipošto ne bi smjeli propuštati ovakva okupljanja ako im je do Poljica doista stalo.
 
Da tradicionalno poljičko gostoprimstvo ni ovoga puta ne bude iznevjereno pobrinuli su se članovi SZP Ružica i Nikola Milićević te Dijana i Damir Kaćunko koji su nazočne počastili svojim delicijama potvrđujući se usputno i kao istinski promotori poljičkog turizma.
Facebook Komentari