Inicijativa o kojoj izvještava današnja SD (u privitku) da se dio Poljičke ceste u Splitu nazove Ulicom 4. gardijske brigade nepromišljeni je pokušaj ispravka jedne pogrešne odluke drugom ne manje pogrešnom i to barem iz dva razloga. 

 

Razlog prvi: Poljička cesta kao jedna od važnijih splitskih ulica i prometnica koja Split povezuje s Poljicima i nekoć slavnom Poljičkom knežijom iz koje potječe i najveći broj stanovnika grada pod Marjanom izravni je podsjetnik na jednu od najvažnijih identitetskih sastavnica Grada Splita s obzirom na povijesnu ulogu i doprinos Poljičana obrani, razvoju i afirmaciji grada zbog čega su Splićani i Poljičani još od 16. stoljeća trajno povezani neraskidivim vezama (vidi http://poljica.hr/split-poljica-neraskidive-veze-2/). Zato bi Poljičku cestu bilo neumjesno kratiti jer ona Splitu ne može biti nije ‘preduga’.

 

Razlog drugi: proslavljenoj 4. gardijskoj brigadi, a s obzirom na njen doprinos obrani Hrvatske u Domovinskome ratu, ne treba spomen u vidu ‘fete asfalta’ na TTTS-u ili ‘retaja’ Poljičke (ili bilo koje druge ulice) nego obilježje primjereno njenim zaslugama za slobodu koju uživamo. Upravo zato se opravdanom i logičnom nameće potreba preimenovanja Ulice slobode (slobode koga, čega; od koga ili čega; čije slobode?!) u Ulicu 4. gardijske brigade jer što je spomenuta brigada danas nego sinonim za slobodu i to našu, a ne neku apstraktnu i nedorečenu ma koliko sloboda bila ideal uzvišen po sebi. 

 

Kako povijesno iskustvo uči da svako nepromišljeno ili neopravdano preimenovanje službenoga nazivlja obično neslavno završi, nužno je pomno i pravodobno odvagnuti sve argumente kako se ispravljanjem jedne nepravde ne bi počinila druga. U predmetnoj stvari svaki Splićanin iole upućeniji u prošlost svoga grada zasigurno će razumijeti da su Poljička cesta i Ulica 4. gardijske brigade gradu podjednako važne i potrebne jer bez onoga što one simboliziraju Splita kakvoga poznajemo – ne bi ni bilo. (AM)

Facebook Komentari