Dok je Poljica i Poljičana bit će Graca i Jurjevdanâ! I Poljičanki i Poljičana svih uzrasta okupljenih na poljičkome povijesnome zborištu Gracu gdje po tradiciji hodočaste svome nebeskome patronu sv. Juri ali, zamijetno je, posljednjih godina u sve manjemu broju. Tako su i jučer, u nedjelju 23. travnja 2023. tek stotine štovatelja umjesto negdašnjih tisućâ nazočnošću uveličali misno slavlje koje je predvodio domaći gatski župnik don Luka Stipinović. Sudjelovali su još don Marko Obradović, kapelan u župi i svetištu Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu koji je održao i prigodnu propovijed, zatim poljički dekan i župnik Kostanja don Špiro Čikeš, župnik Srinjina don Tomislav Ćubelić kao i nekolicina poljičkih svećenika u miru. Nazočan je bio i omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

Blagdanskome ozračju pridonijeli su Pučki pivači iz Kostanja, svečari Društva Poljičana sv. Jure Priko i skupina pjevačica iz Mostara odjevenih u nošnje svoga kraja te uvodno Hrvatsko katolično glazbeno društvo Podstrana. Na samome kraju nije, naravno, izostao ni uobičajeni blagoslov limenih ljubimaca i njihovih vozača ali je izostalo svjetovnoga povoda za više neformalnoga druženja okupljenih što upućuje na promišljanje o osvježenju koncepta same proslave jer ‘galantari’ na prilazu Gracu s bancima  punih kineskih zjogatula za najmlađe odraslima očito nisu dovoljno privlačni. 

Bilo kako bilo, ponovilo se, a svima koji časte sv. Juru još jednom čestitamo Jurjev danak pa makar i virtualno putem društvenih mreža.

Tekst i fotografije: Ante Mekinić

Facebook Komentari