Hrvatski plemićki zbor (HPZ) nedavno je održao sjednicu Velikog plemićkog vijeća na Klisu, izvještava Slobodna Dalmacija posvećujući ovoj temi čak četiri stranice svog nedjeljnog izdanja.

Iako su mnogi današnji Poljičani baštinici poljičkoga plemstva didića i vlastele (ugričića), ova nas tema možda i ne bi toliko zanimala da nam skupna fotografija ‘novih hrvatskih plemića’ ne otkriva da su među ‘plemenitima’ čak tri poljička ‘plemenitaša’ – (s lijeva na desno) Ante Markičević, Petar Rodić i Ante Radovčić.

Tako, eto, i mala Poljica bijahu reprezentativno zastupljena na ovom velebnom okupljanju ‘potomaka hrvatskih plemićkih loza odanih domovini i vjernih tradiciji’, kako skromno navode u uvodniku svoga statuta, pa nam čini čast i zadovoljstvo čestitati našim pripadnicima ‘plave krvi’ Anti pl. Markičeviću, Petru pl. Rodiću i Anti pl. Radovčiću na novoj tituli tim više što će, ostvarili li se namjera HPZ kao staleške udruge hrvatskoga plemstva, postati dijelom nematerijalne baštine u Hrvata. 

Prava je šteta što HPZ nije ranije realizirao svoju namjeru da se predstave princu Charlesu, kako to čitateljima SD otkriva njihov kancelar Goran pl. Borelli Vranski, jer da su u tome uspjeli zasigurno bi i Poljičani imali svoje predstavnike na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

P.S. U međuvremeno je dostupno i on-line izdanje SD s prilogom o našim plemićima, pa spomenuti tekst s komentarima pročitajte na https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/550762/ovo-su-hrvatski-plemici-i-plemkinje-meusobno-se-oslovljavaju-s-conte-i-plemeniti-te-traze-da-uu-u-zakon-davno-prije-ustasa-i-partizana-tita-i-partije-sdp-a-i-hdz-a-nasi-su-preci-vladali-hrvatskom

Facebook Komentari