Savez za Poljica uputio je u veljači ove 2018. godine ponudu Ministarstvu obrane Republike Hrvatske za suorganizaciju natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2019.“ (koje je u međuvremenu promijenilo naziv u „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.“), pa s nestrpljenjem iščekujemo, vjerujemo, pozitivan odgovor.

U obrazloženju smo izrazili nadu da ćemo zajedničkim priređivanjem ovog natjecanja na prostoru nekoć slavne Poljičke knežije potaknuti gospodarski prosperitet Poljica kao ugledne, ali nedovoljno valorizirane hrvatske povijesne regije iznimnog razvojnog potencijala. Ukazali smo i na potrebu za stvaranjem egzistencijalnih pretpostavki za ostanak i opstanak mladih i obrazovanih ljudi u zavičajnom podneblju kako bismo i na taj način pridonijeli napretku i boljitku domovine. Naglasili smo, naravno, da će brojni članovi naše Udruge, a jednako tako i sve druge pravne i fizičke osobe s područja Poljica, rado dati svoj doprinos ostvarenju ovog plemenitog cilja, a spoznaja da je pobjednička hrvatska vojska svojim prestižnim natjecanjem odala počast nebrojenim poljičkim žrtvama za slobodu ne samo što bi učinila ponosnim nove poljičke naraštaje na svoje pređe nego bi pobudila i njihovu ljubav za svoj zavičaj koji na formalnoj razini pod nazivom Poljica danas čak i ne postoji, kao i njihovo zanimanje za vojni poziv i službu u oružanim snagama.

Stoga smo uz inicijalni dopis priložili i pravu malu ‘studiju’ odnosno konceptualni predložak pod nazivom „Poljica – od drevne knežije do suvremene povijesne regije“ u kojem smo iznijeli sve relevantne informacije i podatke o Poljicima u kontekstu predmetne ponude te prigodni sažetak o našoj udruzi kao predlagaču i potencijalnom partneru. Sve zajedno smo poslali i na adrese nekoliko uglednih Poljičana na istaknutim društvenim i vjerskim dužnostima sa zamolbom za zagovor i preporuke.

S nadom da i vi dijelite naše uvjerenje kako nekoć slavna Poljička knežija zavrijeđuje biti domaćin ove svojevrsne vojne olimpijade, s nestrpljenjem iščekujemo odgovor nadležnih u vjeri da će naša rascjepkana Poljica za svoje povijesne zasluge i žrtve, napose za one u Domovinskom ratu, napokon biti nagrađena radosnom viješću o dodjeli domaćinstva natjecanju „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.“ čiji pobjednik je 2017. bio i naš kostanjski Poljičanin skupnik Ivo Bašić.

Jer Poljica su, uvijek i u svemu, bila i ostala – prva za Hrvatsku!  

Poveznica na konceptualni predložak „Poljica – od drevne knežije do suvremene povijesne regije“ Poljica – od dnevne knezije do suvremene povijesne regije

Facebook Komentari