Nema nikakve sumnje da bi flota od 180 mini kruzera do 50 metara dužine, koja uz to svake godine raste za 15 novih brodova, svugdje u svijetu bila prepoznata kao respektabilan gospodarski resurs i veliki (društveni) razvojni potencijal. Zašto tako nije i u Hrvatskoj, možemo samo nagađati jer se, nažalost, ne radi o izdvojenom fenomenu propuštenih prilika.

Dakle, da bi se ‘državni’ planeri morali pobrinuti oko primjerenog udomljavanja ove moćne flote, o tome ne bi smjelo biti dvojbe jer bi je u protivnome ti isti ‘razvojni stratezi’ morali ograničiti ili ukinuti. S druge strane, uzduž hrvatske obale zasigurno postoje mnoge pogodne lokacije kao i jedinice lokalne samouprave koje bi s takvim sadržajem višestruko profitirale.

Da li su Krilo i Bajnice te lokacije odnosno Općina Dugi Rat ta jedinica lokalne samouprave kao što to spomenuti brodari priželjkuju, ne znamo jer nismo ni stručni ni nadležni u predmetnoj stvari, ali po dinamici rasta ove flote i njenih potreba čini se da poljičko Primorje nema potreban prostorni kapacitet, a još manje neophodno potrebnu cestovnu i drugu infrastrukturu za prihvat ovakvog sadržaja.

To, međutim, ne znači da se na razini Poljica ne bi trebala pokrenuti stručna rasprava o tome da li je moguće pomiriti i uskladiti naizgled nespojivo jer ulog je velik da bismo ga se olako odrekli. Ali prije toga bi sami brodari umjesto žalopojki morali jasno očitovati svoje dugoročne potrebe i pri tome imati u vidu potrebe i očekivanja onih ‘na kraju’ koji također na svoj način žive od turizma, a svi oni zajedno i potrebe preostalih žitelja Poljica koji nemaju tu mogućnost ili želju da se bave turizmom.

No kad su Poljica u pitanju, Bog se pobrinuo za darove, ali ne i zato da se Poljičani s lakoćom dogovore o njihovoj raspodjeli. Postojećih sedam Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave u tom smislu samo dodatno otežavaju stvar, pa su zato mnoge povoljne prilike već otišle u nepovrat. Kako budućnost pripada onima koje je vide, krajnje je vrijeme da i Poljičani napokon progledaju, te kao nekad, razborito i složno, razmisle o vlastitoj budućnosti. Primjerice i o tome mogu li se Poljica uspješno brendirati kao luka najmoćnije turističke flote na Jadranu koja neće biti samo njezin škver nego i vrata Poljica u svijet?

Facebook Komentari