Sukladno najavi i južini usprkos, u ponedjeljak 29. listopada 2018. održana je tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Dugi Rat u povodu zahtjeva inicijative „Krilo, probudi se“ za brisanjem čvora Krilo iz prijedloga trase brze ceste Solin-Omiš kao i trajektne luke u Krilu. Uvertira u maratonsku sjednicu koja je potrajala puna četiri sata bio je prosvjed skupine od pedesetak građana okupljenih ispred zgrade dugoratske općine unatoč organskome jugu, a potom i kiši. Kako sjednici nismo mogli nazočiti, zamolili smo članicu spomenute inicijative i članicu Mjesnog odbora Krilo gospođu Antonietu Trgo da nas izvjesti o zaključcima, pa njeno izvješće prenosimo u cjelosti:

Dragi Poljičani,

iako je Općinsko vjeće Općine Dugi Rat podržalo zahtjeve mještana Krila da se pokrene postupak brisanja čvora Krilo i trajektne luke u Krilu iz svih planova i projekata, tijek rasprave na sjednici pokazao je da su stvari oko planova za izgradnju čvora Krilo i spojne prometnice do samoga mjesta za izmišljenu trajektnu luku isključivo politički interes, a nikako interes i volja mještana Krila Jesenica. Riječ je o zakulisnim igrama koje se vode od strane općine Dugi Rat i tijela Splitsko-dalmatinske županije koji mještanima Krila nameću cestovna i plovidbena rješenja koja nisu rezultat stvarne potrebe nego su isključivo motivirane tobožnjom namjerom da plan i projekt dobiju obilježja multimodalnosti i kao takvi se prikažu podobnima za dobivanje sredstava iz EU fondova u svrhu financiranja projekta.

Skandalozno je da ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Splitsko-dalmatinske županije gospodin Niko Mrčić izjavi na spomenutoj sjednici da cijeli projekt brze ceste vrijedan 300 milijuna eura „pada u vodu“ ukoliko se iz plana izbaci čvor Krilo i nastavno trajektno pristanište čime zapravo vrši pritisak na vjećnike prebacujući na njih krivnju ukoliko se projekt ne realizira dodajući još kako će mjesto ostati nerazvijeno, a sredstva biti preusmjerena u Rijeku, Zadar ili Slavoniju. Neshvatljivo je, ali nažalost i moguće da istupi jednog županijskog čelnika mogu biti u izravnoj suprotnosti s voljom mještana tim više što dotični pozivom na „snagu svoga položaja“ unaprijed najavljuje opstrukciju svakog pokušaja Općine Dugi Rat da se pokrene postupak za ukidanje čvora Krilo. Bahatost županijskog dužnosnika naspram očite volje mještana vrijedan je javnog zahtjeva za njegovim opozivom s mjesta ravnatelja. Napominjemo da je sjednica općinskog vijeća sazvana po osnovu sve većeg nezadovoljstva mještana Krila izazvanog činjenicom da im se životno važni planovi donose iza leđa, a što se često opravdava pukim zadovoljenjem forme i procedure.  

Također je žalosno da ovoj izuzetno važnoj tematskoj sjednici nije nazočio nitko od pozvanih iz vodstva Županije, a niti iz Hrvatskih cesta, pa se može zaključiti da im je politički interes važniji od potreba i volje mještana. Za kraj želim napomenuti da je sjednica općinskog vijeća snimljena video-kamerom, pa svatko tko želi može se uvjeriti u istinitost ovdje izloženih navoda. Štoviše, voljeli bismo kad bi svi naši mještani, svi Poljičani i drugi žitelji Poljica te najšira javnost mogli i sami posvjedočiti kako se nadležne institucije i pojedinci odnose prema potrebama i volji mještana.

S poštovanjem,

Antoineta Trgo, u ime inicijative „Krilo, probudi se“  

Facebook Komentari