Po riječima državnog tajnika za turizam Tonča Glavine, „stvaranje jedinstvenih, turistički prepoznatih i valoriziranih turističkih destinacija u glavnom je fokusu Ministarstva turizma jer turizam je glavni pokretač hrvatskog gospodarstva pa ga kao takvog treba i tretirati“.

Ova izjava službene osobe upućene u smjernice državne razvojne politike ohrabruju nastojanja Saveza za Poljica očitovana u strateškom dokumentu „Revitalizacija Poljica“ koja time dobivaju i svoju službenu potvrdu s obzirom da se naša udruga zalaže za brendiranje Poljica kao suvremene hrvatske povijesne regije i jedinstvene turističke destinacije. Štoviše, pravo mjerilo uspjeha hrvatskog turizma očitovat će upravo procvat destinacija kao što je područje nekoć slavne Poljičke knežije koja – usprkos tome što je veliki ‘muzej’ na otvorenome i bogomdani park prirode – nema svoju turističku zajednicu, za razliku od mnogih patuljastih općina koje je imaju premda nemaju uvjete postati destinacijom.

No prvi korak na putu revitalizacije Poljica, kako gospodarske tako i demografske, svakako je zaštita nepotrošenog poljičkog prostora od devastacije i to podjednako one planirane (neprimjerena rješenja u prostorno-planskoj dokumentaciji poput tzv. proizvodno-uslužnih zona u krajoliku iznimne pejzažne vrijednosti, neprimjerena infrastruktura poput vjetroelektrana) i one ‘spontane’ (divlja izgradnja, divlji deponiji, onečišćenje okoliša svih vrsta).

Prvi slijedeći ispit zrelosti Poljičana i žitelja Poljica po tom pitanju nudi javna tribina pod nazivom „Prijedlog izmjene Prostornog plana uređenja Grada Omiša u dijelu Kostanjsko-pograjske juti“ koja će se održati u utorak 8. svibnja 2018. u 20.30 sati u Domu kulture u Kostanju u suorganizaciji naše udruge i više mjesnih odbora s područja Poljica.

Tribina će pokazati da li je sazreo trenutak da Poljičani, zajedno sa drugim žiteljima Poljica, napokon preuzmu odgovornost za svoju budućnost u svoje ruke ili će im sudbinu krojiti drugi tržeći njihovu baštinu i resurse sukladno svojim interesima? Pri tome ne mislimo na Poljicima nadležne jedinice lokalne samouprave jer uvjerenja smo da i oni dijele naša razmišljanja s obzirom da je naš uspjeh i njihov uspjeh, i obratno. Samo što oni ne mogu razmišljati našom glavom nego smo o sebi dužni brinuti sami. Ukratko, na nama je odgovor na pitanje miritaju li naša lipa Poljica nešto više od skladišta i vjetroelektrana?!

Dokument „Revitalizacija Poljica“ dostupan je na linku http://poljica.hr/wp-content/uploads/2018/04/Revitalizacija-Poljica.pdf

Facebook Komentari