Nakon što smo na primjeru jumbo-plakata postavljenog na zapadnom prilazu Poljicima iz smjera Splita vidjeli kako TZ Grada Omiša drži Poljica podalje od očiju javnosti smatrajući, valjda, da će skorašnje puštanje u promet omiške ‘zaobilaznice’ turistima ionako ‘otkriti’ sve čari Poljica, zavirili smo i na internetske stranice TZ Grada Omiša uvjereni da će barem tamo Poljica biti nešto izloženija ‘riziku’ da ih se zapazi.
 
Međutim, naslovna stranica samo je potvrdila da spomenuta tabla nije slučajno ‘skrojena’ bez Poljica, pa je i ovom prilikom bilo potrebno zagrebati dublje da bismo tek u rubrici „O Omišu – Poljica“ našli prigodnu priču o Poljicima čiju suvislost ponajbolje ilustrira rečenica: „Udaljena od mora, Poljica su ruralno područje u kojem možete predahnuti od zagušenih cesta i plaža u primorskom kraju.“ Ako vas to nije dojmilo (zbog činjenice, naravno, što su Poljica na moru i to u dužini od 20-tak kilometara između ušća Cetine i Žrnovnice!) onda zacijelo hoće informacija o posjetu čuvenoga Thomasa Morea Poljicima, citiramo: „Poljička republika bila je toliko dobro uređen sistem da danas neki znanstvenici smatraju kako je upravo posjet ovom kraju velikog pisca Thomasa Moorea inspirirao za pisanje svog najvećeg djela indikativnog naziva – “Utopija“ (posjet se, nažalost, nikada nije dogodio i to ne samo zato što se čovjek preziva More, a ne Moore!). Ako vam ni to nije dosta, e onda ste zreli za posjet „Muzeju Poljica iz 6. stoljeća“ za koji valjda zna samo TZ Grada Omiša. Ako sumnjate u vjerodostojnost citiranih navoda, molimo provjerite klikom na https://www.visitomis.hr/hr/poljica.
 
Nekog drugog suvislijeg spomena Poljica na web-stranicama Visit Omiš na koji bismo vas uputili, jednostavno nema. Nema ga čak ni u opciji da na području Omiša boravite ne jedan ili tri nego sedam ili više dana s obzirom da TZ Grada Omiša ne preporučuje Poljica ni pod razno. Ovu tužnu i poraznu činjenicu molimo također provjerite u rubrici „Isplaniraj odmor – Naše preporuke“ dostupnu na https://www.visitomis.hr/hr/nase-preporuke.
 
Zaključno, kako bismo izbjegli nepotrebne rasprave, naglašavamo da ova površna analiza web-stranica TZ Grada Omiša nije urađena s namjerom da stvara animozitet između Omiša i Poljica koje administrativni naziv Grad Omiš makar formalno objedinjuje u jedno, nego s namjerom da ukaže na potrebu primjerenije zastupljenosti Poljica u svim aktivnostima TZ Grada Omiša kao i na potrebu profesionalnijeg pristupa turističkoj promidžbi temeljenoj prije svega na činjenicama kojima u slučaju Poljica ne manjka atraktivnosti.
 
Turističke web-stranice, koje su najčešće prvi kontakt s potencijalnim gostom, samo su jedan od načina promocije sveukupne turističke ponude Grada Omiša, pa je dužnost TZ Grada Omiša da na odgovarajući način predstavi i bogatstvo sadržaja koje nudi sveukupna prirodna, kulturno-povijesna i tradicijska baština Poljica i nekoć slavne Poljičke republike.
 
Za žitelje Poljica, a napose sve veći broj onih koji ulažu ozbiljna sredstva u razvoj svojih turističkih potencijala, od životne je važnosti da budu primjereno prezentirani i pravično zastupljeni i to ne samo u svim marketinškim aktivnostima koje napokon i oni sami sufinanciraju nego i u strateškim razvojnim dokumentima kao što je to npr. „Strateški marketing plan turizma Grada Omiša“ o čijem ćemo sadržaju, sa stajališta Poljica i njihova turističkog i razvojnog potencijala, nekom drugom prilikom.
Facebook Komentari