Sinoć je, 14. prosinca 2018. u hotelu Split u Strožancu održana redovna godišnja skupština Saveza za Poljica, treća od osnutka udruge u studenome prošle godine. Uz brojne članove, skupštini su kao gosti nazočili i predstavnici pojedinih mjesnih odbora s područja Poljica. Predsjednik udruge Ante Mekinić, uz pomoć potpredsjednika Zorana Mihanovića, tajnika Mislava Gogića i voditelja pojedinih povjerenstava i odbora, podsjetio je na najvažnija događanja iz života i rada udruge tijekom proteklih godinu dana koji svjedoče o opravdanosti osnivanja udruge s obzirom da se čitavim spektrom društvenih, a napose razvojnih pitanja, u Poljicima zadugo gotovo nitko nije bavio. Već u ovom kratkom vremenskom razdoblju svoga postojanja, naglašeno je, Savez za Poljica je čitavim nizom primjera ukazao na ogroman hendikep nepostojanja Poljica kao društveno-političkog subjekta.
 
Nakon što je jednoglasno usvojeno izvješće o radu i financijsko izvješće za proteklu godinu te plan rada i financijski plan za narednu godinu, uz manje izmjene i dopune statuta udruge, sudionicima skupštine predstavljen je tekst pisma Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH sa zamolbom za sazivanje stručnog okruglog stola na temu prometne infrastrukture na području Poljica kojim se traži da se u rješavanje ove životno važne problematike za Poljica i sve žitelje na prostoru Poljica uključi i skupina neovisnih stručnjaka akreditiranih od strane mjesnih odbora, udruga i građanskih inicijativa s područja Poljica kao njihovi legitimni predstavnici. Također jednoglasno je usvojen prijedlog da se ovaj dokument ponudi na verifikaciju svim mjesnim odborima s područja povijesnih Poljica, a potom i svim ostalim poljičkim društvima, udrugama i građanskim inicijativama te Poljicima nadležnim jedinicama lokalnih samouprava dok se od mjesnih odbora s područja povijesnih Poljica očekuje da u ovoj stvari budu nositelji svih budućih aktivnosti s obzirom da su oni i formalno zakonski predstavnici građana.
 
S nadom u novo poljičko zajedništvo kojim će se nekoć slavnoj knežiji vratiti barem dijelić staroga sjaja i prijeko potrebno dostojanstvo, a time i pravedniji odnos države prema Poljicima i životnim potrebama žitelja Poljica, skupština je zaključila svoj rad, a članovi udruge, dosadašnji i novopridošli kao i njihovi gosti, nastavili svoje druženje u opuštenijoj atmosferi uz prigodni božićni domjenak.
Facebook Komentari