“Poljičani poštovani, od svi sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak, Jurjev danak vaš sastanak…” A spomenuti sastanak se, svima je to odavno poznato, događa prve nedjelje po Jurjevu 23. travnja na brdu Gradac i nazoče mu tisuće Poljičana i poljičkih prijatelja kako bi proslavili blagdan nebeskog zaštitnika Poljica.
 
Slučajno ili ne, ali baš istoga dana omiško planinarsko društvo „Imber“ poziva ljubitelje planina na istoimeni vrh omiške Dinare u poljičkom susjedstvu na, citiramo, „Odu proljeću na Omiškoj Dinari u čast Dana planete Zemlja i pozdrav proljeću pod pokroviteljstvom Grada Omiša i Turističke zajednice grada Omiša, u nedjelju, 28. travnja 2019.“ I tako, eto, 28. godinu zaredom.
 
I dok Poljičani svoj najveći godišnji jubilej organiziraju o vlastitome trošku tek uz duhovno pokroviteljstvo majke Crkve tj. Poljičkog dekanata, „Oda proljeću“ uživa pokroviteljstvo i Grada Omiša i TZ Grada Omiša.
 
Mi Poljičani nemamo, naravno, ništa protiv ove manifestacije kao ni protiv toga da je Grad Omiš podupire, dapače, pozdravljamo je i organizatorima želimo još više uspjeha u budućnosti. Međutim, voljeli bismo da se izbjegne nepotrebno terminsko preklapanje ‘ode’ sa svepoljičkom proslavom blagdana sv. Jure s obzirom da proljeće traje puna tri mjeseca nasuprot jednom jedinom Jurjevdanu u godini. Stoga pozivamo naše sugrađane iz planinarskog društva „Imber“ da iznađu neki drugi termin za svoju manifestaciju i da nam se pridruže u proslavi najvažnijeg poljičkog blagdana napose iz razloga što Grad Omiš ionako baštini najveći dio Poljica čiji teritorij i stanovništvo u njemu imaju većinski udio.
 
Na taj način će Grad Omiš dobiti dva relevantna događaja koja obogaćuju njegov društveni život i turističku ponudu umjesto nepotrebnog preklapanja koje samo potencira i produbljuje nove podjele. Ne bismo, naravno, imali ništa protiv i da ovo svepoljičko slavlje bude primjerenije podržano od Grada Omiša i njegove turističke zajednice, ali to je već problem nas Poljičana koji se u mnogim stvarima ne umijemo izboriti za status koji nam sa stajališta sveukupnog povijesnog naslijeđa i razvojnih potencijala Poljica pripada. (D. Milićević)
Facebook Komentari