„Andrej Plenković nikad nije bio u Dugom Ratu. Niti itko od njegovih ministara. Ili šefova tajnih službi. Ma ni neki ćato iz Zagreba nije bio. Niti Frka-Petešić. Nitko. Nema tamo, procijenili su, ičeg vrijednog spašavanja. Premalo je to glasova. Uostalom, da je išta tamo vrijedilo, odavno bi bilo spašeno.“ piše Vinko Vuković u najnovijemu osvrtu SD na agoniju građana Dugog Rata koja traje blizu tri desetljeća (članak u prilogu).

Jednako tako, podsjećamo, ni premijer ni njegovi ministri nikada nisu bili ni u ostatku Poljica (ne računajući inscenirana ‘svečana otvorenja’ batrljka od ceste koji oni pompozno nazivaju Omiškom zabilaznicom) zato što ni na preostalom prostoru nekoć slavne Poljičke knežije, procijenili su, nema ničeg vrijednog njihova dolaska. A pozivani su, napose ministar prometa Butković, i to u više navrata.

Sudeći, međutim, po tome kako se većina današnjih Poljičana i drugih žitelja Poljica te Poljicima nadležne jedinice lokalne samouprave odnose prema zajedničkim problemima od kojih je  najveći jadna prometna infrastruktura koja u sadašnjemu stanju (pa čak i u onom planiranom koji se kroji i prekraja mimo naše volje!) onemogućuje svaki razvoj Poljica, čini se da je aktualna hrvatska vlast dobro procijenila!

I tako će biti sve dok se Poljičani i novopridošli žitelji Poljica ne budu držali zajedno u svakom problemu neovisno o tome kojoj od sedam Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave formalno pripadaju.

Facebook Komentari