Polazeći od uvjerenja da sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (“Narodne novine” br. 25/13, 85/15, 69/22.) i građani s područja povijesnih Poljica imaju pravo znati što se točno  gradi ili se planira graditi u njihovu ‘dvorištu’ po pitanju prometne infrastrukture koja je od životne važnosti za razvoj svake zajednice pa tako i poljičke, Savez za Poljica kao neposredno zainteresirana udruga građana u izravnome je razgovoru s državnim tajnikom za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Tomislavom Mihotićem u listopadu prošle godine i službeno pokrenula inicijativu za održavanje javne tribine na spomenutu temu sa zamolbom da se ista u primjerenome roku održi u Omišu i u organizaciji Grada Omiša, a na kojoj bi investitor u neposrednome dijalogu s građanima očitovao svoje planove i namjere.   

Danas, užežin sv. Jure, dakle punih šest mjeseci kasnije, još uvijek, nažalost, ne znamo termin održavanja ove željno iščekivane tribine ali znamo, i to sa zahvalnošću ističemo, da i državni tajnik Tomislav Mihotić i gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović ulažu napore da se ista održi sukladno našoj zamolbi da u radu tribine sudjeluju i vodeći predstavnici investitora projekta omiške obilaznice i „Multimodalne platforme splitske aglomeracije Mravince-Stobreč-Dugi Rat-Omiš“ i to potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić, čemu svjedoči i priloženi službeni poziv Grada Omiša od 11. travnja 2023.

U nadi da će potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić u najkraćemu mogućemu roku udovoljiti molbi Grada Omiša, a lijepo bi bilo da se to dogodi do kraja tekućega mjeseca u kojemu Poljičani slave svoga nebeskoga zaštitnika sv. Juru, žitelji s područja Grada Omiša, a napose razložno zabrinuti Poljičani napokon bi došli u priliku da se iz prve ruke informiraju o svemu što ih zanima te da ponude alternativna rješenja za postojeća s kojima nisu zadovoljni.

Dionica županijske ceste ŽC-614 kroz Vilar, do izgradnje brze ceste Stobreč-Omiš najbliža alternativa Jadranskoj magistrali (Foto: SD)

S tom željom te uz bokun sriće i lipoga zdravlja svima ponaosob, Poljičankama i Poljičanima, žiteljima i prijateljima Poljica, čestitamo ovogodišnji Jurjevdan s nadom da ćemo idući dočekati s manje prometnih gužvi, zastoja, rupa i odrona na poljičkim cestama. No da bi nam se želje i ostvarile, uz zagovor sv. Juri valja nam i samima, promišljeno i skladno, (u)činiti što je u našoj moći, napose u prilikama kakvu nudi najavljena javna tribina. I zato, na dobro vam Jurjevo, a po dobru Oleg (Butković) i tribina!

U Poljicima, 18. travnja 2023.

Ante Mekinić, predsjednik Saveza za Poljica

Facebook Komentari