Večeras u 20.10 na Prvom programu HTV-a premijerno se prikazuje dokumentarac “Moja domovina” posvećen 30-toj obljetnici istoimene pjesme u čijem snimanju je posredovanjem Saveza za Poljica sudjelovalo i troje naših Gornjopoljičana sa svojim verzijama ove kultne pjesme i to Marija Prelas, Ivan Marušić i Goran Mikas pa stoga ne propustite pogledati.
 
Marija Prelas s članovima tv-ekipe na mostu Čikotina lađa

E sad, kako čujemo da ima i onih koji se pitaju zašto Poljica u ovome svehrvatskom domovinskom spotu, evo odgovora. Zato što su

MALA POLJICA, VELIKO SRCE HRVATSKE!
 
Ako zamislimo našu hrvatsku domovinu kao rijeku koja teče kroz prostor i vrijeme, onda su Poljičani i višestoljetna Poljička knežija snažna pritoka toj rijeci i jedno od njenih izdašnijih vrela. Više je razloga za takvu tvrdnju počev od toga da su Poljica, zemljopisno, samo srce Dalmacije koja je kolijevka hrvatske državnosti i hrvatske kulture do toga da su Poljičani potomci trojice sinova ubijenoga hrvatskoga kralja Miroslava koji su, po predaji, početkom 11. stoljeća naselili Poljica.
 
Svoju privrženost poljičkome zavičaju Poljičani rado naglašavaju izrekom ‘Di ko nika, tu i obika!’, a privrženost domovini Hrvatskoj time što tu ‘di su nikli i obikli’ stoljećima njeguju svoj hrvatski identitet (govor, pismo, vjeru, običaje…) i to na povijesno burnoj razmeđi Istoka i Zapada pa stoga često i po cijenu života, naravno, u okolnostima kad se drugačije nije moglo. O tome svjedoči neprekinuti niz poljičkih besmrtnika od turskoga zemana pa do naših dana, od legendarne Mile Gojsalića do Ante Šaškora Brade, junaka Domovinskoga rata čiju 26-tu obljetnicu pogibije obilježavamo upravo ovih dana.
 
Poljica, možda, jesu mala ali je zato veliko srce u Poljičana koje kuca za domovinu Hrvatsku!
(Ante Mekinić)
 
Facebook Komentari