Skupina od 18 mjesnih odbora s područja povijesnih Poljica najizravnije ugrožena ‘domišljatošću’ Hrvatskih cesta d.o.o. koje nagomilane prometne probleme na području splitske anglomeracije namjeravaju ‘rješiti’ preusmjeravanjem dijela tranzitnog prometa preko nejakih poljičkih pleća tobožnjom zaobilaznicom čvor TTTS-Srinjine-Tugare-Naklice-Omiš umjesto izgradnjom moderne brze ceste čvor TTTS-Grljevac-Dugi Rat-Omiš jučer je, 5. ožujka 2019. napokon uputila pismenu zamolbu ministru prometa Olegu Butkoviću i drugim nadležnim i zainteresiranim subjektima u kojima se traži sazivanje STRUČNOG OKRUGLOG STOLA na kojemu bi se preispitala valjanost ponuđenih prometnih rješenja prije nego što se ‘rješavanjem’ jednog stvore dva ili više novih problema.

Pismo, zamolba ili zahtjev, kako vam drago, osim ministru Butkoviću upućeno je i predsjedniku Vlade RH, županu Splitsko-dalmatinskom, Hrvatskim cestama d.o.o., te vodećim ljudima Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave: gradonačelnicima Omiša i Splita te načelnicima općina Dugi Rat i Podstrana.

U spomenutom pismu poljički mjesni odbori prije svega zahtijevaju od nadležnih, u prvome redu od investitora Hrvatskih cesta d.o.o., da žiteljima Poljica, SD županije i svekolikoj hrvatskoj javnosti napokon podastru na uvid sve potrebne informacije o tome što se, kako i u kojim rokovima namjerava graditi, te ih istovremeno dobronamjerno pozivaju da prije nego što postojeće loše stanje učinu još gorim saslušaju i razmotre prijedloge domaćih stručnjaka koji najbolje poznaju ovdašnje prilike, teren, te potrebe domicilnog stanovništva.

Poljičani, naime, posve razložno strahuju da će dnevni protok od nekoliko desetaka tisuća vozila njihovim dvorištem ugroziti sigurnost svih sudionika u prometu, napose živote djece i ostalih pješaka, te ozbiljno dovesti u pitanje dosegnutu razinu kvalitete življenja i planove gospodarskoga razvoja od proizvodnje zdrave hrane do započetih ulaganja u razvoj održivih oblika turizma. Stoga smatraju legitimnim da se po pitanju izgradnje prometne infrastrukture na području Poljica napokon čuje glas struke kao i glas njih samih kojih se to životno tiče što je, uostalom, i praksa EU koju bi i naša država morala poštovati.

Zato potpisnici ovoga pisma vjeruju da će nadležni i odgovorni iskazati makar dužno razumijevanje prije nego što 25. ožujka ove godine pristupe otvaranju ponuda za izvođenje radova na području Poljica, nakon čega će i sadržaj predmetne zamolbe biti dostupan javnosti.  

Savez za Poljica zdušno podupire ovu inicijativu skupine poljičkih mjesnih odbora kao višestruko opravdanu, pa sve Poljičane, žitelje i prijatelje Poljica pozivamo da dijeljenjem ove objave pomognete u nastojanju da i mi Poljičani napokon budemo prepoznati kao subjekt i partner barem u pitanjima koja se izravno odnose na našu sudbinu.

 

Facebook Komentari