Sutra, u nedjelju 16. svibnja 2021. održat će se tko zna koji po redu izbori u samostalnoj Hrvatskoj u kojima se Poljičani i drugi žitelji Poljica nemaju bogznačemu nadati. Malo tko im se obraća ili im što nudi pa čak niti onu uobičajenu predizbornu porciju lažnih obećanja. Zašto je tome tako i tko je za to kriv?

Odgovor je poprilično jednostavan: zato što su Poljica formalno-pravno i sve više stvarno nepostojeća, za što krivnju snose u prvome redu sami Poljičani i drugi žitelji Poljica.

Stoga Poljičanima i drugima koji Poljica odabraše za svoj dom preostaje samo nadati se da će izabrani čelnici i vijećnici u Poljicima nadležnim jedinicima lokalne i regionalne samouprave (općinama, gradovima i SD županiji) imati ovoga puta nešto više sluha za njihove potrebe iako ih, osim vlastite savjesti i razuma, nitko na to ne prisiljava, a sami Poljičani ponajmanje. Za razliku od pređa, današnjim Poljičanima je, čini se, milije sudbinu predati u ruke drugima, od raznih političkih stranaka i skupina građana do pojedinaca, negoli se zamarati egzistencijalnim i drugim životno važnim pitanjima kao što je pitanje vlastite budućnosti i opstojnosti vlastitoga identiteta.   

Zato je sretna okolnost da nedjeljni lokalni izbori ipak nude nekoliko kandidata na različitim listama i izbornim razinama koji iz svojih razloga promišljaju Poljica bilo zato što su rodom Poljičani ili zato što respektiraju Poljica sluteći u njima veliki razvojni i turistički potencijal (premda je i najveći potencijal mrtav kapital ne zažive li povijesna Poljica uskoro barem kao funkcionalna cjelina).   

Zbog političke korektnosti na dan izborne šutnje nećemo navoditi imena rečenih kandidata nego je na vama da ih prepoznate u svojim sredinama i poklonite im svoje povjerenje ako vam je, naravno, do Poljica stalo. Samo vašim prepoznavanjem onih koji su vašega glasa i povjerenja vrijedni možda dočekamo (izborni) dan kada ćemo moći izabrati prosperitet naših Poljica. Do tada, sutra 16. svibnja izaberimo barem – nadu za Poljica!

Facebook Komentari