“Kad bude duvalo, ti puniš džepove!” zborila je u danima moći i slave bivša državna tajnica, a danas USKOK-ova optuženica Josipa Rimac. U Poljicima, doduše, vjetar ne duva nego puše ali netko svejedno puni džepove, u prvome redu dionici austrijsko-slovenske tvrtke KELAG Energie & Wärme koja je od ECOWind-a preuzela VE Orjak (VE Kom-Orjak-Greda) ponad srednjopoljičkih Seoca. Stoga bi glavnoga direktora spomenute tvrtke g. Adolfa Melchera mogli proglasiti svojim knezom svi oni koje ne zanimaju prostorni planovi kojima se kroji namjena poljičkoga prostora kao i sudbina ljudi koji u njemu žive. 

 

A tko i koliko zarađuje od ‘duvanja’ vjetra pokazuje izračun povrata novca uloženog u vjetroelektrane pa tako, kako navodi današnji JL, od 1,03 kune po kilovatu proizvedene električne energije dio odlazi na povrat investicijskog kredita, znatno manje od toga državi za porez, još manje ili točnije tek JEDNA LIPA lokalnoj zajednici za rentu, dok ostatak od otprilike 30% ide investitoru u džep. A vitar puše, nek samo puše! kaže pisma. ‘Knezu’ Adolfu je svejedno duvalo ili puvalo ali samo dok vi stojite doma i ignorirate javne rasprave o izmjenama i dopunama prostornih planova. 

 

I zato, postupite li jednako i sa javnom raspravom o prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Omiša i Strateške studije njegova utjecaja na okoliš koja traje do 16. lipnja 2023. (vidi na http://poljica.hr/javna-rasprava-o-izmjenama-prostornog-plana-uredenja-grada-omisa/) nije isključeno da uz ‘kneza’ Adolfa možda dobijemo i još kojega ‘krotitelja’ poljičkih vjetrova.

Facebook Komentari