U zavjetrini javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš brze ceste Solin-TTTS-Omiš koja je u tijeku, Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb – PJ Split objavile su oglas o otkupu zemljišta za potrebe izgradnje spojne ceste od mosta „Cetina“ na dionici D-8 Stobreč-Dugi Rat-Omiš do D-8 na zemljištu u KO Zakučac i KO Tugare po cijeni od 147,63 kn/m2, uz građevinske i poljoprivredne poboljšice prema procjeni.

Ne upuštajući se u valorizaciju ponuđene otkupne cijene zemljišta, pozdravili bismo ovu inicijativu kao kapitalnu investiciju kad bismo sa sigurnošću znali da se radi o konačnoj realizaciji uvodno spomenute brze ceste D-8, a ne o nekoj novoj epohalnoj improvizaciji koja će po izgradnji mosta „Cetina“ kao ‘privremeno’ rješenje potrajati slijedećih nekoliko desetljeća i za svo to vrijeme dodatno opterećivati postojeću skromnu cestovnu infrastrukturu Poljica, u prvome redu cestu D-70 koja iz Omiša preko Zakučca uz Brnistru vodi prema Naklicama i dalje preko Tugara, Srinjina i Žrnovnice do TTTS-a, nastavno do rotora Mravinci, čime bi se veliki dio tranzitnog prometa sa autoceste A1 iz smjera Dugopolja odnosno Jadranske magistrale D-8 iz smjera Makarske ‘spontano’ preusmjerio na nejaka srednjopoljička cestovna pleća ostavljajući tako do daljnjega grad Omiš i primorska Poljica (općine Dugi Rat i Podstranu) u postojećoj prometnoj izolaciji, a jednako tako i bez odgovarajućeg spoja s autocestom A1 kod čvora Blato n/C.

Priželjkujemo, naravno, da su nam ove crne slutnje neutemeljene i da će skorašnji pristup realizaciji D-8 (napose izgradnji dionice čvor TTTS – čvor Strožanac za koju već odavno postoji važeća građevinska dozvola) otkloniti sve bojazni. Pa ipak, držite oči širom otvorene kako biste na vrijeme reagirali pođe li što po krivome putu, metaforički i doslovno, a datum ove objave (7. studenoga 2018.) dobro zapamtite kako potomstvo jednoga dana ne biste uvjeravali da niste znali i na vrijeme bili upozoreni.

Facebook Komentari