U veljači ove 2019. predstavljene su dvije knjige istog autora: Knjiga od očaja i Perunova djeca, obje u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Podstrane. Riječ je o romanima Zorana Jurišića, nositelja mnogih kulturnih zbivanja u Ogranku Matice hrvatske u Podstrani, novinara i urednika Podstranske revije, zaslužnog organizatora pjesničkih susreta Dobrojutro more, ali i potvrđenog pjesnika i književnika o čemu svjedoče četiri njegove pjesničke zbirke: Lađa bez kormila (2000), Nebo je moja domovina (2004), Sijač na poljima snova (2005), Pjesni od suza skovane (2014) te pjesnički izbor iz godine 2014.

Zoran Jurišić se, po riječima dr. sc Miljenka Buljca, potvrdio i uvodno spomenutim povijesnim društvenim romanima. Prvi od njih, Knjiga od očaja, svojom se strukturom približava romanu riječi, a drugi, Perunova djeca, romanu lika. Romani sadrže preko pedeset autorskih araka, a sam autor k tome još najavljuje trilogiju, vjerojatno i tetralogiju. Prvijenac Knjiga od očaja, napisan na gotovo 500 stranica, sukcesivno prikazuje povijesna zbivanja i politička previranja od kraja prvog desetljeća protekloga stoljeća do ratnih previranja četrdeset i treće u Podbrdici (u nazivu naseljena mjesta lako je prepoznati Podstranu), također i u okolnim priobalnim mjestima podno Peruna Peruna, Mosora i Kozjaka, ali i zbivanjima vezanim uz sudionike u Slavoniji i Bosni.  

Zoran Jurišić uspio je objektivno i nepristano prikazati svoje viđenje svijeta i ključnih povijesnih zbivanja u međuraću, Drugom svjetskom ratu i neposredno nakon njega. Unio je nove poglede na protekla zbivanja i ljude, i na novi povijesni koncept koji humanim stavovima vodi k miru i pomirenju Perunove djece, uklanjanju predrasuda i brisanju ideološkoga jaza među potomstvom zaraćenih strana. Potrebno je spoznati kako postoje oprječna shvaćanja istine o svijetu te ljudski ideali koji čovjeka mogu izravno odvesti u propast, u zločin, čak i u masovna ubijanja drugih i drugačijih, mogu izazvati bolne rane i traume, stradanja i katastrofe. Pomirenje je moguće samo spoznajom istine, prihvaćanjem i priznanjem zločina, osudom nametnutih ideologija koje su provodile likvidacije nakon prijekih sudova i masovnih stradanja počinjenih zbog ideoloških razloga. Izbavljenje je moguće samo katarzom, pročišćenjem, koje tek nakon kajanja onih koji brane takvu ideologiju, mogu onima na strani nositelja žrtve donijeti osjećaj oprosta i božansku nadu. Prosudbe o tim složenim psihičkim procesima, autor je prepustio budućim recipijentima.

Knjige su predstavljene u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu su predstavljači bili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Đuro Vidmarović i Mladen Vuković, a u Splitu već spomenuti dr. sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo. Ministarstvo kulture RH uvrstilo je Jurišićeve romane u svoje programe i pružilo financijsku potporu njihovu tiskanju.

Nama preostaje zadovoljstvo čestitanja autoru što ovim osvrtom i činimo, vama da se dohvatite čitanja, a svima zajedno da mu zaželimo puno uspjeha u daljem radu i stvaralaštvu.

Facebook Komentari