U povodu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Prokulturi Split i u organizaciji Prokulture, Matice hrvatske i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, u četvrtak 21. studenoga 2021. održano je svečano predstavljanje psihološko-egzistencijalnog i filozofskog književnog prvijenca ,,Bila sam žohar“ (Matica hrvatska, 2021.) mlade znanstvenice i književnice, rođene Poljičanke Jelene Alfirević (1992.), kroatistice, profesorice hrvatskog jezika i književnosti, doktorandice književnosti na Humanističkim znanostima i predavača književnosti na Sveučilištu u Zadru. Govoreći o nadahnuću kojemu duguje zahvalnost za ovo djelo, ova ponosna Poljičanka iz Donje Ostrvice kaže:
 
“(…) O svemu tome (o Kati Bobetić, Mili Gojsalić, Poljičkome statutu) redovito su mi i često pričali, sada devedesetogodišnja baka Mila i pok. djed Kažo s kojima sam odrastala i taj je, rekla bih, zavičajni kod sigurno snažno utjecao na mene i moje žensko pismo u književnosti. Hrabrost žena u borbi za slobodu od pamtivijeka je snažno upisana u bȉlo mog poljičkog naroda, i to je ono s čim hodate uzdignute glave kroz svijet.”
 
Više o knjizi i naglascima s njenog predstavljanja pročitajte na poveznici u nastavku: https://www.zeneimediji.hr/jelena-alfirevic-bila-sam…/
Facebook Komentari