Manjak zanimanja građana za upravne postupke poput naslovnoga često je razlogom zbog kojega su mnoge graditeljske namjere (p)ostale neusklađene s prostorno-planskom dokumentacijom pa samim time i nerealizirane. To su na svojoj koži osjetili i još uvijek osjećaju žitelji Poljica i Omiša kojima Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije priječi izgradnju tunela „Lisičina“ koji bi omogućio sigurno odvijanje prometa kanjonskim dijelom državne ceste D-70 kroz Zakučac. Podsjetimo, spomenuti tunel u dužini od svega 370m prvotno je bio uvršten u Generalni urbanistički plan Grada Omiša pa je u travnju 2013. nepromišljeno izbačen iz plana, da bi u prosincu 2019. Grad Omiš iznova zatražio njegovo uvrštenje u Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije kako bi Hrvatske ceste d.o.o. mogle pristupiti izgradnji ovog spasonosnog tunela koji predstavlja jedinu pravu alternativu spomenutoj prometnici koja se zbog opasnih odrona kamenja sve učestalije zatvara za sav promet.  

I zato, ako vam je stalo da prostor koji ste naslijedili od predaka oplemenite sukladno vlastitim potrebama prije nego što ga prepustite potomstvu, aktivno se uključite u javnu raspravu o prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Omiša (VII) i Strateške studije njegova utjecaja na okoliš koja će trajati od 17. svibnja 2023. do 16. lipnja 2023. te sukladno propisanoj proceduri – vidi priloženu obavijest Grada Omiša objavljenu u SD od 8. 5. 2023. – pravovremeno priložite svoje kolektivne i osobne primjedbe i prijedloge.

Tekstualni i grafički dio prijedloga Izmjena i dopuna spomenutog plana biti će izloženi javnome uvidu u prostorijama Ilirskog / Glagoljaškog sjemeništa na Priku svakog radnog dana u vremenu od 8 do 14 sati. Ne propustite ni Javnu izlaganje koje će se na istome mjestu održati u petak 19. svibnja 2023. u 10 sati.  

I zapamtite, prostorno-planska dokumentacija se rijetko mijenja, a još rijeđe zbog vašega dobra. Stoga ne propuštajte ovakve prilike jer za vlastiti boljitak morate se sami pobrinuti ukoliko želite sadržaje koji vas usrećuju, a ne neke druge poput, recimo, vjetrenjača!

Facebook Komentari